Natuurberichten
Categorie: Planten
Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over planten door onder andere Stichting FLORON, het Nederlands Instituut voor Ecologie en Wageningen University & Research. De plantenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van plantensoorten, seizoenveranderingen, bloei, bladontplooiing, rijping van vruchten, bladverkleuring en bladval, exoten, weersinvloeden op planten en de uiteenlopende interacties met allerlei diersoorten. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle plantenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.Pagina 20 van 197 - 1966 Resultaten
Een lief roosje met een bijzondere naam. Raadselachtig dat deze snoes niet tot de top vijf van de verkiezing voor de nationale bloem wist door te dringen. Maak kennis met de egelantier in een van de Nederlandse botanische tuinen...
Beenbreek: het klinkt meer als een onvriendelijke bijnaam dan als de aanduiding voor een elegante dooiergele bloem, een zeldzaamheid in Nederland. Hoe is deze plant kandidaat geworden voor de verkiezing van de nationale bloem? En..
Spannend moment in de vijver van Botanische Tuin Arboretum Oudenbosch. Een kleine vis is, vermoedelijk op de vlucht, uit het water opgesprongen en per ongeluk beland op een waterlelieblad. Een toevallig passerend waterhoentje is..
In bepaalde bossen in het Amazonegebied die de afgelopen honderden jaren door menselijk toedoen zijn veranderd, groeien meer plantensoorten die beter bestand zijn tegen branden en droogte...
De hooikoortsplant Alsemambrosia neemt nog steeds toe in Nederland. In 2022 was 60% van alle meldingen afkomstig uit particuliere tuinen. En dat is slecht nieuws voor iedereen die last heeft van hooikoorts, want deze plant bloeit..
Met een slim aangelegde tuin help je de natuur. Om anderen te inspireren, heeft PWN aan de rand van Nationaal Park Zuid-Kennemerland een voorbeeldtuin aangelegd. Publiek is hier vanaf volgend voorjaar welkom, maar boswachter Joeri..
De Nederlandse Vereniging van Botanische Tuinen zet in 2023 de inheemse planten in de schijnwerpers. Dat past geweldig goed bij de verkiezing van onze nationale bloem, die het afgelopen voorjaar plaatsvond. Uit de veertig..
Korstmossen reageren snel op veranderingen in de luchtkwaliteit. In Groningen zijn korstmossen op eikenbomen in 2022 onderzocht om de ruimtelijke effecten van ammoniak op natuur in kaart te brengen. Het onderzoek toont aan dat er..
Zaad verzamelen voor het Levend Archief – een zadenbank voor bedreigde soorten in Nederland – is een klus die nogal wat doorzettingsvermogen vraagt. Erik-Jan Beenackers uit Molenschot, vrijwilliger bij FLORON die regelmatig op pad..
Toen ik achttien was stond ik wel eens achter de bar in het lokale buurtcentrum. Ik weet nog goed dat ik een keer een vreemde blik kreeg van een klant. Er zat lippenstift op het glas en die was niet van hem, oeps. Ik tapte een..