Natuurberichten

Categorie: Planten

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over planten door onder andere Stichting FLORON, het Nederlands Instituut voor Ecologie en Wageningen University & Research. De plantenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van plantensoorten, seizoenveranderingen, bloei, bladontplooiing, rijping van vruchten, bladverkleuring en bladval, exoten, weersinvloeden op planten en de uiteenlopende interacties met allerlei diersoorten. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle plantenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.

Pagina 193 van 197 - 1966 Resultaten

Blauwgrasland klein formaat VAn Delft

In de Gelderse Vallei nabij Achterveld ligt het Natura 2000 natuurgebied Groot Zandbrink. In dit bijzondere gebied, dat eigendom is van Staatsbosbeheer, is de vegetatie nu op zijn mooist: Orchideeën, Spaanse ruiter, bijzondere..


Lees verder 30 juni 2008   16 jaar oud
Bochtige smele wuivend

Bij een wandeling door het bos zie je op dit moment in veel bossen bloeiend gras. De kans is groot dat het de grassoort bochtige smele is. Deze grassoort bloeit in het begin van de zomer (juni-juli) en komt voor in bossen en op..


Lees verder 28 juni 2008   16 jaar oud
Elektronenmicroscoopfoto van stuifmeelkorrels van verschillende bekende planten, Helianthus annuus, Ipomoea purpurea, Sidalcea malviflora, Lilium auratum, Oenothera fruticosa, Ricinus communis
This file has been (or is hereby) released into the public domain by its author, Dartmouth Electron Microscope Facility[3]. This applies worldwide.

De pollentelstations telden afgelopen weken veel minder graspollen dan normaal. De tellingen kwamen nauwelijks boven de 60 pollen per kubieke meter lucht uit, terwijl een waarde van 100 normaal is voor deze tijd van het jaar...


Lees verder 27 juni 2008   16 jaar oud
Struikheide Wikipedia GNU Free Documentation license

De voorspelmodule van de Natuurkalender voorspelt de eerste bloei van de struikheide voor komende week. Dit is iets later dan vorig jaar toen het grootste deel van de eerste bloeiwaarnemingen in juni werd gemeld. ..


Lees verder 24 juni 2008   16 jaar oud
Zeepkruid. Fotograaf Teun Spaans, via Wikipedia vrij gebruik onder GFD-licentie

Het zeepkruid gaat bloeien. Zeepkruid behoort tot de anjerfamilie. De plant kan zeventig centimeter hoog worden en heeft prachtige, heerlijk geurende, roze bloemen en langwerpige, tegenoverstaande bladeren. De plant doet wel iets..


Lees verder 16 juni 2008   16 jaar oud
Blauwe knoop. Fotograaf Pethan, via Wikipedia vrij gebruik onder GFD-licentie

Op 9 juni kwam de eerste melding van een bloeiende blauwe knoop binnen bij de Natuurkalender. De eerste waarneming van dit jaar kwam uit de provincie Noord Brabant. Deze waarneming komt overeen met de Natuurverwachting, die voor..


Lees verder 12 juni 2008   16 jaar oud
Moerasspirea. Vierkant plaatje. Van Wikipedia gehaald onder GDU licentie.

Volgens de natuurverwachting van de Natuurkalender begint rond deze tijd moerasspirea te bloeien en inderdaad zijn de eerste bloeiende exemplaren gemeld. Deze plant had vanouds de bijnaam ‘koningin van het veld (Regina prati)’,..


Lees verder 10 juni 2008   16 jaar oud
Bloem van gewone dopheide. Wikipedia Creative Commons Attribution ShareAlike 2.5 Licentie (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5/)

Dit is de tijd dat de gewone dopheide gaat bloeien. De eerste meldingen zijn binnen bij de Natuurkalender. Deze plant bloeit in de eerste helft van de zomer, maar tot ver in de herfst zijn nabloeiende exemplaren te vinden...


Lees verder 4 juni 2008   16 jaar oud
Wilde Peen - Bloei (foto: Natuurkalender Handleiding)

De meteorologische zomer begint pas over ruim drie weken; bij de Natuurkalender werden de eerste zomerbloeiers echter al gemeld. Het duizendblad en de wilde peen zijn hier voorbeelden van. ..


Lees verder 29 mei 2008   16 jaar oud
Klaprozen. Fotograaf: Arnold van Vliet, De Natuurkalender

De komende tijd gaat de klaproos weer volop bloeien. Vroeger bloeide de soort, samen met andere akkerkruiden, volop op korenvelden en akkerland. Door onkruidbestrijding en bemesting zijn ze daar nauwelijks meer te zien. Wel zien..


Lees verder 19 mei 2008   16 jaar oud

Archief