Muizenstaart veroorzaakt sneeuwbaleffect
FLORONBericht uitgegeven door FLORON op maandag 27 april 2009
Muizenstaart is een vrij zeldzaam klein plantje dat tussen het gras niet gemakkelijk opvalt. Rond deze tijd is de voorjaarsbloeier tijdelijk beter te vinden. Zo bracht een toevallige ontmoeting in Zeeland onlangs een sneeuwbal van nieuwe waarnemingen tot stand.
Deze landelijk zeldzame soort blijkt op grond van de waarnemingen in die week hier algemeen voor te komen. Deze boterbloemachtige heeft een hoogte van 1 tot 15 centimeter. Het is een leuk plantje. Tussen het jonge gras valt het nauwelijks op, maar de lichte kroonbladeren zijn onafhankelijk van de grootte van de plant toch het meest opvallende element. Het is een pionier van de vochtige voedselrijke omstandigheden met zeer weinig concurrentie.
De soort blijkt in het verleden in de Moer niet gemeld te zijn. Nu er gericht werd gezocht leverde dat een hele reeks nieuwe waarnemingen op. In één week tijd hebben we het aantal kilometerhokken waar de soort is waargenomen opgeschroefd van één naar twaalf. Voor de Zeeuwse floristen is dat een signaal dat we het voorjaar in de begraasde zilte gebieden onvoldoende in beeld hebben. Volgend jaar gaan we op zoek in de rest van Zeeland en met name in de zilte natuurontwikkelingsgebieden. Misschien wel iets om dan ook landelijk op te pakken.
Tekst: Justus van de Berg en Wout van der Slikke, FLORON.
Foto: Klaas Ybema