Natuurberichten

Categorie: Planten

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over planten door onder andere Stichting FLORON, het Nederlands Instituut voor Ecologie en Wageningen University & Research. De plantenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van plantensoorten, seizoenveranderingen, bloei, bladontplooiing, rijping van vruchten, bladverkleuring en bladval, exoten, weersinvloeden op planten en de uiteenlopende interacties met allerlei diersoorten. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle plantenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.

Pagina 185 van 197 - 1966 Resultaten

Bloei pinksterbloem detailopname. Foto: Joost uit ten Bogaard. Beschikbaar gesteld aan de Natuurkalender

Na de trage start van de natuur als gevolg van de koude winter trok de ontwikkeling van planten de afgelopen weken een flinke sprint. Inmiddels is de achterstand grotendeels ingelopen en ten opzichte van dertig jaar geleden ligt..


Lees verder 29 april 2009   15 jaar oud
Sleedoorn
foto Wout van der Slikke

Deze maand gaat de boeken in als warmste aprilmaand ooit gemeten. De effecten van de hoge temperaturen zien we duidelijk terug in de natuur. Bloemen komen vroeg en massaal in bloei, bomen staan in korte tijd volledig in blad...


Lees verder 29 april 2009   15 jaar oud
Muizenstaart
Klaas Ybema

Muizenstaart is een vrij zeldzaam klein plantje dat tussen het gras niet gemakkelijk opvalt. Rond deze tijd is de voorjaarsbloeier tijdelijk beter te vinden. Zo bracht een toevallige ontmoeting in Zeeland onlangs een sneeuwbal..


Lees verder 27 april 2009   15 jaar oud
Tweeluik bostulp graven

Deze week valt de bloeipiek van de bostulp. Op naar het bos dan, denkt u misschien. Maar nee, voor bostulpen moet u vooral op de kale klei in noordelijk Friesland zijn. Op de rijkste bloeiplaatsen van de bostulp is geen bos te..


Lees verder 22 april 2009   15 jaar oud
Kiemplant Linde
foto Wout van der Slikke

Als je nu buiten loopt kan het je haast niet ontgaan. De uitbundige bloei van kers, krent, peer en tal van andere boomsoorten maakt duidelijk dat een nieuw seizoen van start is gegaan. Minder opvallend zijn de ‘bomen’ die nu hun..


Lees verder 20 april 2009   15 jaar oud
Bloei vossenstaart gras detail

Na het extreem warme begin van april komen op steeds meer plaatsen de eerste grassen zeer snel in bloei. Voor veel hooikoortspatiënten breekt daarmee het hooikoortsseizoen aan. Voor anderen loopt het berkenpollenseizoen helaas..


Lees verder 19 april 2009   15 jaar oud
Appelbloesem. Foto: Wouter Hagens, GNU-licentie

De Betuwe staat volop in bloei! Kers en peer bloeien volop en ook de appelbomen staan op het punt te gaan bloeien. Frans van Brandenburg, Vakgroepvoorzitter Fruitteelt van de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) vertelt erg..


Lees verder 18 april 2009   15 jaar oud
Muskuskruid
Foto Wout van der Slikke

Wie van de voorjaarsflora wil genieten kan in Zuid-Limburg goed terecht. De hellingbossen in het heuvelland zijn in deze tijd van het jaar misschien wel op zijn mooist. ..


Lees verder 15 april 2009   15 jaar oud
Dotterbloem
Foto Wout van der Slikke

Sleutelbloem en dotterbloem stonden in de volksmond bekend als ‘paasbloemen’ vanwege hun uitbundige bloei in deze tijd van het jaar. Ze bloeien nog steeds uitbundig en geel, maar hun aantal is aanzienlijk afgenomen...


Lees verder 13 april 2009   15 jaar oud
berk_bloei_AJH_van_vliet

Afgelopen week werden de eerste berkenpollen gevonden door de pollentelstations van het LUMC in Leiden en het Elkerliek ziekenhuis in Helmond. Net als vorig jaar is dit iets later dan gemiddeld. Na hazelaar en els is de berk de..


Lees verder 10 april 2009   15 jaar oud

Archief