Natuurberichten
Categorie: Planten
Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over planten door onder andere Stichting FLORON, het Nederlands Instituut voor Ecologie en Wageningen University & Research. De plantenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van plantensoorten, seizoenveranderingen, bloei, bladontplooiing, rijping van vruchten, bladverkleuring en bladval, exoten, weersinvloeden op planten en de uiteenlopende interacties met allerlei diersoorten. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle plantenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.Pagina 176 van 197 - 1966 Resultaten
De stadse flora is rijk en zit vol verrassingen. In veel gevallen is daarbij een verband te leggen met de mens als intensieve gebruiker van die stad. Bij een vondst van kool in Rotterdam lijkt die link wel heel direct.. ..
Het gaat goed met de konijnen in onze heide- en stuifzandgebieden; na de dramatische achteruitgang van enkele jaren geleden zijn de aantallen het afgelopen jaar weer duidelijk toegenomen. Dat is goed voor de natuur, maar het heeft..
De rode bessen van de meidoorn vallen aardig op in het grauwe herfstlandschap van dit moment. Met de regen en wind van afgelopen week hebben veel bomen en struiken hun blaadjes verloren. De bessen van de meidoorn zorgen voor een..
In de afgelopen weken zijn in het Purmerbos Tongvaren en Zachte naaldvaren gevonden. Beide soorten zijn zeldzaam en stellen hoge eisen aan hun biotoop. De vondsten zijn opmerkelijk omdat het Purmerbos niet erg aan die eisen lijkt..
Veel zeldzame plantensoorten gaan in aantal achteruit, maar een enkeling is bezig met een opmars. Zo krijgt Zeevenkel, een fraaie schembloem uit de kuststreek, juist op steeds meer plaatsen vaste voet aan wal. Het warmer wordende..
De bladverkleuring vindt dit jaar vroeger plaats dan de voorgaande jaren maar het moment is vergelijkbaar met vroeger. Door de gunstige weersomstandigheden zijn de herfstkleuren intens. Met de aankomende onstuimige periode zal er..
De ondergroei van onze bossen op voedselrijke bodem bestaat vooral uit brandnetel. Hierdoor lijkt de vestiging van jonge bomen en van minder snel groeiende bosplanten vrijwel onmogelijk. Is dit een uitzichtloze situatie? Onderzoek..
Ondanks het mooie rustige weer vordert de herfst gestaag. Bladeren verkleuren en vallen af. Sommige soorten, zoals de Linden, hebben al een flink deel van hun blad verloren. Op en onder die bladeren treffen we verrassend veel..
Sleedoorn trekt minstens tweemaal per jaar onze aandacht. In het vroege voorjaar dankzij de massaliteit van de fraaie witte bloempjes die als witte oases de bosranden sieren en nu in het najaar door de dikke diepblauwe vruchten. ..
Sommige plantensoorten stellen het einde van het groeiseizoen zo lang mogelijk uit. Tot diep in het najaar zijn ze nog bloeiend te vinden. Gewone bereklauw is zo’n doorzetter. Soms – en relatief vaak in het najaar – komen..