Natuurberichten
Categorie: Planten
Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over planten door onder andere Stichting FLORON, het Nederlands Instituut voor Ecologie en Wageningen University & Research. De plantenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van plantensoorten, seizoenveranderingen, bloei, bladontplooiing, rijping van vruchten, bladverkleuring en bladval, exoten, weersinvloeden op planten en de uiteenlopende interacties met allerlei diersoorten. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle plantenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.Pagina 150 van 197 - 1966 Resultaten
De uitgestrekte heidevelden behoren tot onze meest kenmerkende cultuurlandschappen. Ze stralen rust en ruimte uit zijn geliefd als recreatiegebied. Voor verschillende diergroepen is het heidegebied een zeer waardevol leefgebied...
In de Vuurtorenvallei op Schiermonnikoog bloeien deze zomer duizenden slanke duingentianen. De duingentiaan is in heel Nederland bedreigd en wordt ook op Schiermonnikoog steeds zeldzamer. Dat het paarsblauwe bloempje zo massaal de..
Uit een kiemexperiment van het RIKILT, Wageningen UR en De Natuurkalender blijkt dat bijna veertig procent van de ambrosiazaden, afkomstig uit in Nederland opgegroeide planten, kiemkrachtig is. Hiermee is voor het eerst bewezen..
Tijdens een plantenexcursie in boswachterij Grolloo is het zeldzame plantje Draadgentiaan aangetroffen. Het is de tweede recente vindplaats van deze rodelijstsoort in Drenthe. De vondst werd gedaan door vrijwilligers van FLORON en..
Wie door de Hollandse duinen fietst treft dit jaar bij Wassenaar een opmerkelijke situatie. Waar andere jaren frisgroene slingerplanten de lucht in krulden liggen nu stoffige, zwarte doeken. Geplaatst door duinbeheerder Dunea. In..
De eerste eikels van dit jaar zijn weer rijp. Dit past in het beeld van de afgelopen tien jaar. Ten opzichte van halverwege vorige eeuw is het een vervroeging van een maand...
Diverse hooikoortspatiënten hebben de afgelopen dagen flinke hooikoortsklachten gehad. Het pollen van bijvoet is zeer waarschijnlijk de boosdoener. Rond deze tijd van het jaar zijn de bijvoetpollenconcentraties in de lucht het..
De afgelopen dagen kwamen er weer verschillende waarnemingen van Stofzaad binnen. De vondst van deze zeldzame zomerbloeier brengt menig plantenkenner in vervoering. Toch gaat het voor de buitenstaander slechts om een onooglijk,..
Augustus is de oogstmaand bij uitstek. Momenteel is er volop fruit te plukken in de tuin en daarbuiten. Augustus is de maand van de pruimen, bramen, frambozen, rozenbottels, verschillende soorten bessen en de eerste appels en..
Een grote natuurlijke verscheidenheid aan plantensoorten zorgt ervoor dat de natuur haar nuttige functies of diensten voor de mens kan blijven vervullen. Een geringe soortenrijkdom is veel minder in staat om te voorzien in..