Natuurberichten

Categorie: Planten

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over planten door onder andere Stichting FLORON, het Nederlands Instituut voor Ecologie en Wageningen University & Research. De plantenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van plantensoorten, seizoenveranderingen, bloei, bladontplooiing, rijping van vruchten, bladverkleuring en bladval, exoten, weersinvloeden op planten en de uiteenlopende interacties met allerlei diersoorten. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle plantenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.

Pagina 148 van 197 - 1966 Resultaten

Duits schijnridderkruis

Van planten en vogels is bekend dat sommige soorten hun areaal op een opmerkelijke manier uitbreiden. Maar ook bij microscopische organismen is dat het geval, ook al is dat veel moeilijker om vast te stellen en op te volgen...


Lees verder 20 oktober 2011   13 jaar oud
Esdoorn herfstkleur, GNU-licentie voor vrije documentatie

Met het invallende najaar komen bomen en struiken nu snel in hun herfstgedaante: in korte tijd veranderen hun bladeren van groen naar rood, geel en bruin. Een proces van afbraak en hergebruik waarbij kleurstoffen als bladgroen,..


Lees verder 18 oktober 2011   13 jaar oud
Gewone dotterbloem

Het bloeiseizoen van de planten zit er op voor dit jaar. De eerste nachtvorst markeert de overgang naar de winterperiode. Die zullen de meeste plantensoorten vooral ondergronds doorbrengen. Toch worden we zo laat in het jaar nog..


Lees verder 17 oktober 2011   13 jaar oud
Goudknopje
Foto: Wout van der Slikke

In de Waverhoek bloeien nu de gele bloemen van het goudknopje. Erg bijzonder, want deze plant komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika. Waverhoek ligt in Polder Groot-Mijdrecht, vlakbij Vinkeveen...


Lees verder 15 oktober 2011   13 jaar oud
omslag gids E.J. Weeda: Waterplanten als maat voor de biologische kwaliteit van oppervlaktewateren - biotoets met 15 plantensoorten in de Noardlike Fryske Wâlden. Uitgave Alterra, Wageningen UR.

De kwaliteit van het water in sloten en vaarten, poelen en plassen is eenvoudig af te lezen aan de planten die in het water groeien. Alterra, onderdeel van Wageningen UR, publiceerde een handleiding waarmee in Friesland met behulp..


Lees verder 13 oktober 2011   13 jaar oud
Stuifzand Drents-Friese woud,  Wieger Wamelink, Alterra, Wageningen UR

Stuifzanden verdwijnen op termijn als het huidige natuurbeheer, en maatregelen die leiden tot een afname van stikstof uit de landbouw niet worden voorgezet. Het beheer van de afgelopen jaren is net genoeg geweest om het verlies te..


Lees verder 12 oktober 2011   13 jaar oud
bekerplant met salamander

Jaarlijks worden er in ons land honderdduizenden waarnemingen gedaan. Aan planten en aan dieren. En soms aan beide tegelijk. Zo bereikte ons afgelopen week een foto van een onbekende plant. Met inhoud. Een merkwaardig geval...


Lees verder 10 oktober 2011   13 jaar oud
Beukennootjes en beukenblaadjes

Nu de zomer voorbij is en de herfst zijn intrede doet, beginnen de beukennootjes te vallen. Een mooie tijd voor eekhoorns die de nootjes gebruiken om een wintervoorraad mee aan te leggen, maar ook liefhebbers trekken de bossen in..


Lees verder 8 oktober 2011   13 jaar oud
Vallisneria

Recent is in nationaal park De Biesbosch langs de Nieuwe Merwede Vallisneria spiralis aangetroffen. De soort was van lang geleden ook uit deze omgeving bekend, maar recente waarnemingen ontbraken. Gezien de omvang van de populatie..


Lees verder 3 oktober 2011   13 jaar oud
Epipactis palustris. Moeraswespenorchis

In de IJsselvallei zijn drie soorten gevonden die daar al decennia lang niet gezien waren. Dat goede nieuws meldt Natuurmonumenten...


Lees verder 1 oktober 2011   13 jaar oud

Archief