Natuurberichten
Categorie: Planten
Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over planten door onder andere Stichting FLORON, het Nederlands Instituut voor Ecologie en Wageningen University & Research. De plantenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van plantensoorten, seizoenveranderingen, bloei, bladontplooiing, rijping van vruchten, bladverkleuring en bladval, exoten, weersinvloeden op planten en de uiteenlopende interacties met allerlei diersoorten. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle plantenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.Pagina 140 van 197 - 1966 Resultaten
We zitten al twee weken in de meteorologische herfst. Hoe staat het eigenlijk met de herfst in de natuur? Wat zou je nu moeten kunnen zien?..
Langzamerhand vallen de eerste rijpe eikels van de bomen. Afhankelijk van het weer vallen de meeste eikels in september en oktober. De hoeveelheid zaad die eiken produceren verschilt erg per jaar. Eens in de zoveel jaar, als de..
Als een plaaginsect eieren legt op een plant, maakt de plant geuren aan die andere insecten aantrekken of afstoten. Dit mechanisme zet de plant in om zich te ontdoen van de plaag voordat die schadelijk wordt. Dat melden..
De stijgende concentratie koolzuurgas (CO2) in de atmosfeer brengt met zich mee dat planten minder water gaan verdampen. Op grote schaal betekent dit dat er minder wolken zullen ontstaan. Dat is de bevinding van een onderzoeksteam..
Afgelopen juli werd in de Beuningse uiterwaarden ten westen van Nijmegen de Eivormige waterbies gevonden. Hoewel dit plantje er zelf niet zo spectaculair uitziet, is de vondst ervan op deze locatie langs de Waal dat zeker wel. Een..
De eerste ambrosiapollen in Nederland zijn recent waargenomen door het Leids Universitair Medisch Centrum en het Elkerliek Ziekenhuis. De komende dagen kan de pollenconcentratie oplopen tot boven de tien pollen per kubieke meter...
In het hele land zijn nu populieren met gele of zelfs afgevallen bladeren te vinden. Hoewel het najaar voor de deur staat, is dit niet de reden dat de populieren er zo herfstig bij staan. De bomen zijn aangetast door een..
Recent werden twee mediterrane netelsoorten waargenomen in Gent. Daarmee wordt nog maar eens geïllustreerd dat stadscentra portalen voor uitheemse planten zijn. Plantenkenners met een neus voor exotische soorten speuren steeds..
Tijdens inventarisatiewerkzaamheden hebben boswachters van Staatsbosbeheer in Nationaal Park De Biesbosch het zeer zeldzame Noords walstro (Galium boreale) gevonden. In totaal gaat het om zo’n 50 tot 100 planten. Noords walstro is..
In de Gelderse Achterhoek beheert Staatsbosbeheer verschillende terreinen in de omgeving van Zieuwent en Lievelde, waaronder de Koolmansdijk, het Lievelderveld en de Nijkampsheide. In de afgelopen twee jaar zijn hier 48 soorten..