Natuurberichten

Categorie: Planten

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over planten door onder andere Stichting FLORON, het Nederlands Instituut voor Ecologie en Wageningen University & Research. De plantenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van plantensoorten, seizoenveranderingen, bloei, bladontplooiing, rijping van vruchten, bladverkleuring en bladval, exoten, weersinvloeden op planten en de uiteenlopende interacties met allerlei diersoorten. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle plantenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.

Pagina 129 van 197 - 1966 Resultaten

Trilveen-veenmos. Spagnum contortum. Hamstermieden, Fryslân 4-12-2013

In natuurgebied De Mieden ten noorden van Buitenpost is door boswachter Jakob Hanenburg van Staatsbosbeheer het zeer zeldzame Trilveen-veenmos ontdekt. Op dit moment is De Mieden de enig bekende groeiplaats van dit wonderschone..


Lees verder 5 februari 2014   10 jaar oud
Bokkenorchis (Himantoglossum hircinum)

De winter is vaak een grauwe en grijze periode voor plantenliefhebbers. Wat veel mensen niet weten is dat er in Nederland een aantal zogenaamde ‘wintergroene’ orchideeënsoorten voorkomen. In het eerste deel belichten we de..


Lees verder 4 februari 2014   10 jaar oud
Groenmonitor beeld op 28 januari 2014

Door de aanhoudende warmte in afgelopen weken is Nederland negen procent groener dan twee weken geleden. Het landoppervlak is inmiddels al ruim 30 procent groener dan een jaar geleden. De ontwikkeling in de natuur ligt nu ongeveer..


Lees verder 2 februari 2014   10 jaar oud
Voorbeeld van een gegeorefereerd DMC beeld van Nederland op 25 May 2012

Door de zeer zachte winter tot nu toe is Nederland gemiddeld 20 procent groener dan precies een jaar geleden. Dit blijkt uit de Groenindex die De Natuurkalender en Alterra vandaag voor het eerst publiceren in de uitzending van..


Lees verder 26 januari 2014   10 jaar oud
Oxneria huculica

Hoe groot is de kans dat je als natuurliefhebber een foto maakt van een met kleurrijke korstmossen begroeide boom, en dat er dan een soort op staat die nog niet eerder in Nederland is gevonden? Heel klein, maar IVN-natuurgids..


Lees verder 25 januari 2014   10 jaar oud
Koningsvaren, na 26 jaar weer op een Amsterdamse kademuur (foto: Valentijn ten Hoopen)

Het gaat behoorlijk goed met de Amsterdamse muurplanten. Dit blijkt uit een inventarisatie van een groep vrijwilligers die in 2013 kilometers aan Amsterdamse grachtengordel heeft afgezocht op muurplanten. Er werden tien beschermde..


Lees verder 23 januari 2014   10 jaar oud
bos

In een natuurlijk bos leven grote en kleine boomsoorten naast elkaar. De kleintjes in de schaduw van de groten die al het licht wegvangen. Hoe spelen ze dat klaar?..


Lees verder 6 januari 2014   10 jaar oud
Beukennoten

Met de eerste bloeiwaarnemingen van hazelaar, speenkruid, fluitenkruid en sneeuwklokje die bij De Natuurkalender binnen zijn gekomen, lijkt de voorlente van 2014 al van start gegaan te zijn. De gemiddelde temperatuur van de..


Lees verder 5 januari 2014   10 jaar oud
wit bosvogeltje gadget

Het jaar 2013 is ten einde, wat vaak resulteert in lijstjes. Lijstjes om de hoogtepunten van het afgelopen jaar te rangschikken. Zo ook met inheemse orchideeën. Hoe gaat het met de bosvogeltjes, schroeforchissen en de..


Lees verder 2 januari 2014   10 jaar oud
Bloei hazelaar, 20 december 2008 in de houtwal bij Alterra, eerste waarneming van 2009

Mensen die allergisch zijn voor elzen- en hazelaarpollen kunnen deze dagen al hooikoortsklachten ervaren. Doordat de gemiddelde temperatuur in december meer dan twee graden boven het langjarig gemiddelde lag, komen nu al de eerste..


Lees verder 29 december 2013   10 jaar oud

Archief