Natuurberichten

Categorie: Planten

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over planten door onder andere Stichting FLORON, het Nederlands Instituut voor Ecologie en Wageningen University & Research. De plantenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van plantensoorten, seizoenveranderingen, bloei, bladontplooiing, rijping van vruchten, bladverkleuring en bladval, exoten, weersinvloeden op planten en de uiteenlopende interacties met allerlei diersoorten. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle plantenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.

Pagina 121 van 197 - 1966 Resultaten

Door het huidige maaibeheer voelen diverse orchideeën zich thuis in wegbermen

De afgelopen twee weken zijn er in Nederland diverse meldingen gedaan van afgemaaide orchideeën in bermen. In sommige gevallen is er zelfs gemaaid ondanks afspraken die er zijn gemaakt. De WEO is een ludieke actie gestart en geeft..


Lees verder 23 juni 2015   9 jaar oud
Zwartblauwe Rapunzel met bestuiver

De Zwartblauwe rapunzel is zeldzaam en neemt af in Nederland. In Noord-Brabant werden in 2013 nog maar 15 bloeiende planten gevonden verdeeld over ver uit elkaar liggende locaties. Om de Zwartblauwe rapunzel te redden voor..


Lees verder 14 juni 2015   9 jaar oud
Dijk bij Lent. Rijksmonument 418950 brugkazemat Lent Oost
Foto: Havang, CC0-licentie

Afname van de soortenrijkdom van graslanden op dijktaluds leidt tot dramatische verhoging van erosie en dijkslijtage. Dit is het resultaat van meerjarig onderzoek van de leerstoelgroepen Natuurbeheer & plantenecologie en..


Lees verder 2 juni 2015   9 jaar oud

Het is een pracht om te zien: de bloeiende wilde hyacinten in De Dennen op Texel. Het kan je niet ontgaan als je deze dagen op het eiland bent en het bos bezoekt; een blauwe zweem die de bodem bedekt. Hoewel het geen inheemse..


Lees verder 21 mei 2015   9 jaar oud
Gestekeld blaasjesmos

Op elf campings in Nederland is het uiterst zeldzame Gestekeld blaasjesmos aangetroffen. Dit mos lijst een voorkeur te hebben voor kale plekken in het grasveld waar het vorige seizoen caravans hebben gestaan. Mossenkenners staan..


Lees verder 17 mei 2015   9 jaar oud
Stinkende kamille op een bietendam in Zeeuws-Vlaanderen, met andere kamilles op de achtergrond

Stichting FLORON is gestart met een nieuw tijdschrift: PLANTEN, met populair-wetenschappelijke artikelen en informatie over ontwikkelingen in de Nederlandse flora. In het eerste nummer onder andere een verhaal over Stinkende..


Lees verder 6 mei 2015   9 jaar oud
Kleine keverorchis (Neottia cordata)

Afgelopen weekend vonden twee leden van de Werkgroep Europese Orchideeën (WEO) op Vlieland de eerste bloeiende exemplaren van de Kleine keverorchis. Na een literatuurstudie blijkt dat nergens in Europa de soort zo vroeg bloeit als..


Lees verder 26 april 2015   9 jaar oud
Wit bosvogeltje

In West-Brabant ligt een bijzonder bosreservaat: landgoed Mattemburgh. Het bos op het landgoed is in 1880 aangeplant. Al vele tientallen jaren vindt er geen beheer meer plaats in het bos, waardoor er veel omgevallen bomen te..


Lees verder 26 april 2015   9 jaar oud
In mei is het Gerendal op het mooist.

Ieder jaar bloeien er honderden prachtige orchideeën in het Gerendal. De meeste orchideeën die voorkomen in Zuid-Limburg zijn zeldzaam en kwetsbaar. De natuurgebieden waarin zij voorkomen zijn om deze redenen niet vrij..


Lees verder 25 april 2015   9 jaar oud

Eind maart is een goede tijd om op zoek te gaan naar sterretjes, zoals oude inwoners van het buurtschap Veenhof bij Gieten deze Geelsterren noemen. De Bosgeelster is één van de vijf soorten Geelsterren die Nederland rijk is. Een..


Lees verder 16 april 2015   9 jaar oud

Archief