Natuurberichten

Categorie: Planten

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over planten door onder andere Stichting FLORON, het Nederlands Instituut voor Ecologie en Wageningen University & Research. De plantenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van plantensoorten, seizoenveranderingen, bloei, bladontplooiing, rijping van vruchten, bladverkleuring en bladval, exoten, weersinvloeden op planten en de uiteenlopende interacties met allerlei diersoorten. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle plantenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.

Pagina 115 van 197 - 1967 Resultaten

Woekerende Amerikaanse vogelkers (Prunus serotina) op een kapvlakte

De Amerikaanse vogelkers, een invasieve boomsoort die het milieu veel schade berokkent, wordt steeds dieper opgenomen in het Nederlandse ecosysteem. Onderzoekers van Naturalis publiceren deze week in PeerJ dat veel inheemse..


Lees verder 11 mei 2016   8 jaar oud
Gelderse Poort

De komende jaren brengt FREE Nature in opdracht van Staatsbosbeheer de ontwikkeling van de vegetatiestructuur in beeld middels een fotomast. Jaarlijks worden op verschillende oeverwallen panoramafoto’s gemaakt. Groot voordeel van..


Lees verder 9 mei 2016   8 jaar oud
volle bloei appelboom

Na de zeer zachte winter heeft de ‘kou’ in april ervoor gezorgd dat de ontwikkeling van planten momenteel nog maar een week voor loopt op schema. De voorsprong was zes weken in december, de lente houdt dus heel lang aan dit jaar...


Lees verder 8 mei 2016   8 jaar oud
Koolzaadbespuiting

Landbouw is verreweg de belangrijkste uitvinding van de mensheid. Zonder deze uitvinding had de menselijke beschaving zich nimmer kunnen ontwikkelen tot wat hij nu is. De laatste decennia legt de intensivering van de landbouw..


Lees verder 5 mei 2016   8 jaar oud
Fotocollage Natuurkalender

Het fenologisch waarnemingsnetwerk De Natuurkalender is vanaf 3 mei 2016 onderdeel van de website NatureToday.com. We nodigen iedereen uit om waarnemingen van eerstelingen in de natuur door te geven. Alle gedigitaliseerde..


Lees verder 3 mei 2016   8 jaar oud
Reuzenbalsemien

Vele exotische planten en dieren worden jaarlijks in Nederland geïntroduceerd. Slechts een klein deel hiervan weet te overleven en nog een kleiner deel blijkt invasief te zijn. Invasieve soorten leiden tot overlast en verlies aan..


Lees verder 3 mei 2016   8 jaar oud
Leo van der Heiden (Ministerie EZ), Teo Wams (Natuurmonumenten), Dianne Nijland (Vogelbescherming Nederland) en François Kremer (Europese Commissie, of beter:  Natura 2000 Policy Coordinator at the European Commission's Nature Unit).

Nederland kan een voorbeeld worden van een dichtbevolkte, vruchtbare delta waar natuur en mensen floreren. Een land met een gezonde leefomgeving, een aantrekkelijk vestigingsklimaat en een rijke natuur, waar meer dier- en..


Lees verder 2 mei 2016   8 jaar oud
Volkstuincomplex

Recente planteninventarisaties van 120 volkstuincomplexen en honderden akkers in Groningen en Drenthe tonen aan dat volkstuinen een belangrijk toevluchtsoord zijn geworden voor Akkerandoorn en andere eenjarige akkerkruiden. Veel..


Lees verder 29 april 2016   8 jaar oud
Planten bij grafsteen

Steeds meer typische akkerplanten leggen het loodje in akkers, maar weten te overleven op begraafplaatsen. Afgelopen jaren hebben floristen vele begraafplaatsen geïnventariseerd en zijn bijzondere en zeldzame soorten waargenomen...


Lees verder 19 april 2016   8 jaar oud

Door de aanhoudende stijgende gemiddelde temperatuur worden de eerste bloeiende orchideeën binnen twee weken verwacht. Kanshebbers voor de vroegst bloeiende orchidee van 2016 zijn Kleine keverorchis en Harlekijn...


Lees verder 14 april 2016   8 jaar oud

Archief