Natuurberichten

Categorie: Planten

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over planten door onder andere Stichting FLORON, het Nederlands Instituut voor Ecologie en Wageningen University & Research. De plantenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van plantensoorten, seizoenveranderingen, bloei, bladontplooiing, rijping van vruchten, bladverkleuring en bladval, exoten, weersinvloeden op planten en de uiteenlopende interacties met allerlei diersoorten. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle plantenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.

Pagina 106 van 197 - 1967 Resultaten

Valkruid

Heischrale graslanden behoren tot de meest bloemrijke vegetaties in heidegebieden. Prachtige soorten zoals Valkruid en Welriekende nachtorchis kun je hier bewonderen. Maar helaas wordt het steeds moeilijker om deze te vinden...


Lees verder 2 mei 2017   7 jaar oud
Succisa pratensis. Blauwe knoop

Het is vandaag precies 300 jaar geleden dat David de Gorter, dé grondlegger van de Nederlandse floristiek, werd geboren. Reden voor FLORON om in dit jubileumjaar terug te blikken op ‘Driehonderd jaar planten kijken in Nederland’,..


Lees verder 30 april 2017   7 jaar oud
Bloei witte paardenkastanje

De witte paardenkastanjes komen geleidelijk aan in bloei. Als we het begin van het lentegevoel laten samenvallen met de bloei van de witte paardenkastanje, dan blijkt dat het lentegevoel dit jaar zo’n twee weken vroeger begint dan..


Lees verder 21 april 2017   7 jaar oud
Banner March for science

Hecht u waarde aan de wetenschap? En ziet u in hoe belangrijk onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek is, voor alle aspecten van de samenleving? Loop mee op 22 april 2017 tussen 12.00 en 16.00 uur op het Museumplein met de March..


Lees verder 19 april 2017   7 jaar oud

De warmte van de afgelopen maanden zorgde ervoor dat de natuur zich snel ontwikkelde. Terwijl de vrij koude januarimaand ervoor zorgde dat de natuur zich inhield, zorgden de twee opvolgende maanden dat de natuur iets voorliep op..


Lees verder 16 april 2017   7 jaar oud

Een bos is voortdurend in beweging. Boomzaden ontkiemen, jonge boompjes worden opgegeten of groeien uit tot grote bomen, die sterven af waarna er weer plek ontstaat voor nieuw bos. ARK-tekenaar Jeroen Helmer bracht deze kringloop..


Lees verder 16 april 2017   7 jaar oud
Kleine boterbloem (Ranunculus parviflorum)

Bij inventarisaties van campings langs de Belgische kust werden vorig jaar onverwacht veel Zuid-Europese planten gevonden. Bij een uitstapje over de grens naar campings in Zeeuws-Vlaanderen vond een Belgische florist meteen twee..


Lees verder 11 april 2017   7 jaar oud
Braam. Rubus

Bramen blijken een belangrijke rol te vervullen voor de biodiversiteit in Noordwest-Europa. Hoewel bramen door natuurbeheerders en beleidsmakers vaak als lastig onkruid worden gezien en als indicator voor een slechte..


Lees verder 5 april 2017   7 jaar oud
Macrofauna verzamelen

Exotische waterplanten blijken gemiddeld niet te verschillen van inheemse soorten als je naar hun functie in de natuur kijkt. Ze bieden geregeld zelfs meerwaarde. Dit betekent geen vrijbrief voor alle exoten. Wel maakt het..


Lees verder 4 april 2017   7 jaar oud
Eikenprocessierups uit ei op 31 maart 2017 in Mill

Op 31 maart kwamen de eerste eikenprocessierupsen uit het ei. Dit is erg vroeg, het is de tweede keer dat de eitjes al in maart uitkomen. Tijdens het extreem warme voorjaar van 2014 werden de eerste rupsjes al op 30 maart gezien...


Lees verder 3 april 2017   7 jaar oud

Archief