Natuurberichten

Categorie: Paddenstoelen

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over paddenstoelen. Deze berichten zijn vooral maar niet uitsluitend geschreven door de Nederlandse Mycologische Vereniging. De paddenstoelenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: eetbaarheid, nieuwe soorten, herkennen van soorten, invloed van weer op paddenstoelen, schadelijke paddenstoelen en veranderingen in aantallen. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle paddenstoelenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er weer nieuwe berichten bij.

Pagina 56 van 82 - 816 Resultaten

Rozerode wasplaat

Voor het eerst in Nederland wordt een graslandgebied aangewezen als natuurreservaat. Het betreft de Rotstergaaster Wallen, bestaande uit weilanden langs de Tjonger ten zuiden van Heerenveen. Nu al is de Rotstergaaster Wallen met..


Lees verder 30 oktober 2013   11 jaar oud

Zojuist is de Veldgids Paddenstoelen verschenen, geschreven door Nico Dam en Thom Kuyper. Deze gids beschrijft met kleurenfoto’s en tekst de 500 meest algemene paddenstoelen van Nederland. Hiermee is de kans 95% dat een..


Lees verder 16 oktober 2013   11 jaar oud
grijsbruine grasmycena

Als het in de herfst begint te regenen en de nachttemperaturen nog boven het vriespunt blijven, schieten de paddenstoelen uit de grond. Niet alleen in bossen, maar ook in tuinen zie je de tijdelijke verschijningen massaal. Wie..


Lees verder 10 oktober 2013   11 jaar oud
Geelnetboleet

Na droge zomers worden vaak bijzondere boletensoorten gevonden. Ook dit jaar zijn eind augstus en begin september een paar bijzondere soorten waargenomen...


Lees verder 27 september 2013   11 jaar oud
Agaricus pampeanus, steppechampignon

Afgelopen week werd aan de duinrand bij Bergen (NH) de bijzonder zeldzame Steppechampignon gevonden. Hij werd ontdekt op de door parkerende auto’s sterk vastgereden ondergrond van een parkeerplaats. De champignon leek erg veel op..


Lees verder 26 september 2013   11 jaar oud
Franjeporiezwam 4

In een tuin in Bergen (NH) verschenen dit jaar voor het tiende jaar achtereen franjeporiezwammen op een daar in 2003 begraven sclerotium van deze paddenstoel. Een sclerotium is een door schimmel gevormd meestal knolvormig orgaan,..


Lees verder 11 september 2013   11 jaar oud

Peer-jeneverbesroest is een roestschimmel die oranje vlekken veroorzaakt op perenbomen. Deze aantasting komt voor als de roest aanwezig is op de andere waardplant, een sierjeneverbes ergens in een park of particuliere tuin. Het..


Lees verder 4 september 2013   11 jaar oud
L.ursinus op vondstlocatie in Heilooërbos

Een zes jaar geleden ontdekte nieuwe paddenstoelensoort voor Nederland is nu alweer verdwenen. De paddenstoel, een zaagplaat die nog geen Nederlandse naam had, groeide op oude bemoste beukenstronken in het Heilooërbos (NH). In het..


Lees verder 28 augustus 2013   11 jaar oud
Kleverige knolamaniet

Afgelopen weekend werden er flink wat Kleverige knolamanieten waargenomen in de Staatsbossen van Schoorl. Deze paddenstoel is in heel Nederland zeldzaam en bedreigd, maar niet in de bossen van Schoorl. Hier komt hij reeds vroeg in..


Lees verder 21 augustus 2013   11 jaar oud
Cryphonectria parasitica

Sinds een aantal jaren wordt de nieuwe schimmelziekte Cryphonectria parasitica gevonden bij Nederlandse bomen. Deze Aziatische schimmelziekte heeft begin vorige eeuw bijna alle Amerikaanse tamme kastanjes in de Verenigde Staten..


Lees verder 14 augustus 2013   11 jaar oud

Archief