Geelnetboleet

Droge augustus blijkt goed voor zeldzame boleten

Nederlandse Mycologische Vereniging
27-SEP-2013 - Na droge zomers worden vaak bijzondere boletensoorten gevonden. Ook dit jaar zijn eind augstus en begin september een paar bijzondere soorten waargenomen.

Bericht uitgegeven door de Nederlandse Mycologische Vereniging [land] op [publicatiedatum]

Na droge zomers worden vaak bijzondere boletensoorten gevonden. Ook dit jaar zijn eind augstus en begin september een paar bijzondere soorten waargenomen.

De zomer van 2013 was droger, zonniger en warmer dan gemiddeld. Soms bleef het lange tijd droog, zodat het landelijk neerslagtekort in augustus kon oplopen tor 180 millimeter. Het verschil tussen neerslag en verdamping in deze tijd is normaal 110 millimeter. Bepaald geen omstandigheden waar veel paddenstoelen zich prettig bij voelen.

Geelnetboleet (foto: Hans Adema)

Geelnetboleet (foto: Joop Vlieg)Toch blijken deze omstandigheden vaak goed voor bijzondere boleten. Het gaat dan vooral om soorten die meer naar het zuiden algemener zijn en hier blijkbaar de grens van hun verspreidingsgebied bereiken.

Het is opvallend dat deze soorten vaak gedurende of na droge zomers gevonden worden. Zo werden eind augustus en begin september de Fraaie roodnetboleet (Boletus legaliae) en ook een aantal exemplaren van de Geelnetboleet (Boletus appendiculatus) gevonden. Deze laatste werd gevonden in het landgoed Elswout bij Haarlem. Beide boleten zijn opvallend gekleurde en grote paddenstoelen. Je kijkt er dus niet gemakkelijk overheen.

Fraaie roodnetboleet (foto: Marjon van der Vegte)

Als je op de website van Verspreidingsatlas.nl kijkt, is te zien dat de laatste vondst van de Geelnetboleet bij Haarlem van voor 1990 dateert. Ik kreeg echter te horen dat deze daar ook in 2009 gevonden zou zijn. Ook die zomer was droog en warm. Helaas is deze vondst blijkbaar niet doorgegeven en dus ook niet zichtbaar in de Verspreidingsatlas.

Tekst: Menno Boomsluiter, Nederlandse Mycologische Vereniging
Foto’s: Hans Adema; Joop Vlieg; Marjon van der Vegte, Amanita