Natuurberichten

Categorie: Paddenstoelen

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over paddenstoelen. Deze berichten zijn vooral maar niet uitsluitend geschreven door de Nederlandse Mycologische Vereniging. De paddenstoelenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: eetbaarheid, nieuwe soorten, herkennen van soorten, invloed van weer op paddenstoelen, schadelijke paddenstoelen en veranderingen in aantallen. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle paddenstoelenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er weer nieuwe berichten bij.

Pagina 13 van 82 - 816 Resultaten

Kunstenaar Noëlle Ingeveldt voor de video-installatie Dead and Alive tijdens de Dutch Design Week 2022

Bij de start van de Dutch Design Week 2022, vorige week in Eindhoven, presenteerden de kunstenaars Noëlle Ingeveldt en Juriaan van Berkel Dead and Alive: een modern sprookje over het belang van de dood in de natuur, met een..


Lees verder 5 november 2022   2 jaar oud

De Nederlandse Mycologische Vereniging organiseert op maandag 7 november een online lezing over brandplekpaddenstoelen. Dit is een uiterst mysterieuze groep paddenstoelen die in grote getale kunnen verschijnen na een..


Lees verder 4 november 2022   2 jaar oud
Klaprooswasplaat

Graslanden zijn bij paddenstoelenliefhebbers zeer in de belangstelling. In Noord-Holland zijn het vooral oude dijken die stelselmatig afgezocht worden op zoek naar paddenstoelen. Veel dijken zijn nog nooit bekeken op het voorkomen..


Lees verder 2 november 2022   2 jaar oud
Klaprooswasplaat

Ze zijn zeldzaam, ze hebben felle glanzende kleuren en fantasieprikkelende namen als puntmutswasplaat of papegaaizwammetje. In het enige wasplatenreservaat dat Nederland rijk is – de Friese Rotstergaaster wallen – zijn in goede..


Lees verder 2 november 2022   2 jaar oud

De stikstofproblemen ten spijt, zijn er gelukkig toch een paar, vaak kleine gebiedjes, waar de meer stikstofgevoelige soorten nog steeds kunnen worden gevonden. Zo’n gebiedje is de Baaknol, een duingebied in het noordwesten van de..


Lees verder 27 oktober 2022   2 jaar oud

De Vliegenzwam is gekozen tot 'Paddenstoel van het jaar 2022'. Op 21 september riepen we op om waarnemingen van de Vliegenzwam door te geven. Door de regenval vanaf eind september wordt de Vliegenzwam de laatste weken veel..


Lees verder 19 oktober 2022   2 jaar oud

Maandag 24 oktober organiseert de Nederlandse Mycologische Vereniging een online lezing waarin Thom Kuyper aan de hand van diverse vragen dieper zal ingaan op de effecten van stikstofdepositie op paddenstoelen en de betekenis..


Lees verder 18 oktober 2022   2 jaar oud

Eind augustus 2014 werd in Flevoland een voor Nederland nieuw soort oorzwammetje gevonden. Vijf dagen later werd deze soort, met opvallende vermiljoen kleur, ook ontdekt in de provincie Zeeland. Er werd na deze snelle tweede..


Lees verder 12 oktober 2022   2 jaar oud

Hans Adema was deze keer de eerste die de Zwarte amaniet (15 stuks!) aantrof in Polderpark Cronestein te Leiden. De Zwarte amaniet werd voor het eerst in Nederland gevonden in 2000. Het is een mysterie waar precies de herkomst..


Lees verder 5 oktober 2022   2 jaar oud
Vliegenzwam

Paddenstoelen hebben niets met heksen te maken, maar dat maakt ze niet minder magisch. Het zijn de opruimers van de natuur, ze leven in een symbiose met bomen en voorzien dier en mens van eten...


Lees verder 5 oktober 2022   2 jaar oud

Archief