gesloten-kleimos

2025 soorten tellen in 2025 in de Noord-Hollandse Hoeptuin

PWN
3-FEB-2025 - Bezoekerscentrum De Hoep in het Noordhollands Duinreservaat is van binnen en van buiten flink vernieuwd. Om de biodiversiteit van de Hoeptuin in kaart te brengen, organiseert het bezoekerscentrum met hun boswachters een soortenjaar. Het doel is om in 2025 minimaal 2025 soorten te registreren, samen met bezoekers en experts, en om duinbezoekers tijdens excursies meer te leren over biodiversiteit.

Iedereen mag meetellen. Bezoekerscentrum De Hoep nodigt iedereen uit om langs te komen en de tuin (soms letterlijk) onder de loep te nemen. Waarnemingen bekijken en zelf doorgeven doe je op de speciale pagina van Waarneming.nl.

In de loop van 2025 komen er verschillende excursies met experts. Denk aan een libelleninventarisatie, poeltjevissen, nachtvlinderen, een spinnenexcursie en een workshop determineren met je telefoon.

Al 439 soorten na vier weken

De waarnemingen-teller loopt snel op, mede dankzij een aantal enthousiaste soortenkenners en een excursie door de mossenwerkgroep van het KNNV. In de eerste vier weken van 2025 zijn er al 439 van de gewenste 2025 soorten geteld. Daarvan zijn er zeventien zeldzaam of zeer zeldzaam.

Dit zijn vijf bijzondere waarnemingen in januari:

Bruine aardkruiper (Geophilus carpophagus)

Bruine aardkruiperDeze duizendpootsoort is in 2025 voor het eerst gespot in het Noordhollands Duinreservaat. Het dier komt voor in terreinen met een drogere bodem. Als hij verstoord wordt, scheidt hij een geelgroene, fluorescerende stof af die oplicht in het donker. 

Pediacus dermestoides

Pediacus dermestoides

Ook dit kevertje van enkele millimeters groot is nieuw voor het Noordhollands Duinreservaat. Het insect is op enkele tientallen plekken waargenomen, met de Hoeptuin als meest noordelijke vindplaats. Ze behoren tot de familie van de platte schorskevers en leven – zoals hun familienaam al zegt – onder boomschors.

Wilde zwaan (Cygnus cygnus) 

Deze zwaan uit het hoge noorden, met de kenmerkende gele snavel, wordt in de wintermaanden regelmatig gezien in de infiltratieplassen bij Castricum aan Zee. Bij de Kennemer IJsbaan – die voor het soortenjaar onderdeel is van de Hoeptuin – is de wilde zwaan echter zeldzaam.

Gehaakte steltmot (Caloptilia semifascia)

Een heel klein nachtvlindertje, dat onder de groep steltmotten valt. Het bijzondere van deze familie is dat de volwassen dieren (imago’s) overwinteren in bijvoorbeeld afgevallen takken met dode bladeren eraan. Ook worden ze gevonden in groenblijvende planten zoals klimop.

Gehaakte steltmotDe gehaakte steltmot staat (nog) als zeer zeldzaam te boek en werd pas in 2016 voor het eerst in Nederland waargenomen. Sindsdien heeft hij zich verspreid in Zeeland. In 2024 is het verspreidingsgebied ineens een stuk groter geworden, waarbij de soort ook het Noordhollands Duinreservaat weet te vinden. 

Gesloten kleimos (Tortula protobryoides)

Deze mossoort wordt veel gevonden in Zeeland en het rivierengebied en is daarbij gebonden aan kalkrijke klei. Daarbuiten is de soort behoorlijk zeldzaam – in de provincie Noord-Holland is slechts een handjevol waarnemingen bekend. Een grote verrassing dus dat deze soort in de Hoeptuin groeit!

Gesloten kleimos

Meer informatie

Tekst en foto's: PWN