Natuurjournaal 4 augustus 2024
Nature TodayBehalve levende dieren en schelpen vind je op het strand nog heel veel andere dingen die iets verraden over het leven in de zee. Skeletten van zee-egels spoelen regelmatig op het strand aan. Als je erop gaat letten, heb je grote kans om bijvoorbeeld een zeeboontje te vinden. Een piepklein zee-egeltje, met een skelet in de vorm van een knoop. Aan de onderkant zitten twee gaten: de grote is de mondopening en de kleine is het poepgaatje. Aan de bovenkant zie je allemaal kleine gaatjes in een stervorm: daar hebben de stekeltjes gezeten. Na een storm spoelen ook regelmatig de hartvormige skeletten van de zeeklit aan. En wie geluk heeft vindt een zeeappel, met zijn prachtige ronde skelet lijkt het wel een klein kunstwerkje.
Garnalen ken je wellicht als lekkernij. Eigenlijk is het een wonder dat we ervan kunnen eten, want van alle (ruim vijftigduizend!) eitjes die een grijze garnaal legt, lukt het er maar een om de volwassenheid te bereiken. Garnalen hebben veel vijanden, behalve de mens vinden ook veel vissen en andere dieren garnalen een lekker hapje. Ze staan vooral op het menu van platvissen, zoals schollen. Ze hebben daarom een aantal slimme trucs om zijn overlevingskansen te vergroten. Allereerst zijn ze heel goed in camouflage. Ze kunnen van kleur veranderen en passen zich aan aan de kleur van het zand waar ze op zitten. En alsof dat nog niet genoeg is, graven garnalen zich helemaal in de bodem in. Eenmaal ingegraven steken alleen de ogen en de sprieten nog boven het zand uit. Nog een bijzondere aanpassing: ze kunnen gedurende hun leven van geslacht veranderen. De meeste garnalen worden als mannetje geboren en veranderen in de loop van hun leven in een vrouwtje.
Dit natuurjournaal is het zevende deel van de Zondag Zeedag. Deze zomer staan de natuurjournaals iedere zondag in het teken van de zee. Welke planten en dieren vind je in het water, op het strand en in de duinen? Je leest er de komende weken meer over. |
Tekst: Ineke Radstaat, Nature Today
Foto's: Foto Fitis-Sytske Dijksen, Saxifraga