Stony Coral Tissue Loss Disease in het Nederlands Caribisch gebied
Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA)Binnen het Nederlands Caribisch gebied is SCTLD nu bevestigd op vijf van de zes eilanden, beginnend op St. Maarten in 2018, St. Eustatius in 2019, Saba in 2021 en meest recentelijk op Bonaire en Curaçao (maart/april 2023). Het uitbreken van deze koraalziekte kan aanzienlijke ecologische, economische en sociale gevolgen hebben binnen het Nederlands Caribisch gebied. De Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA) dringt er bij mensen op aan om de aanbevelingen van de lokale beheerorganisaties van beschermde gebieden op te volgen door zich te houden aan de regels en richtlijnen voor water(sport)gebruikers. Daarnaast kunnen waarnemingen gemeld worden aan de parken of de Atlantic and Gulf Rapid Reef Assessment Program (AGRRA).
Effecten van de ziekte
Koraalriffen zijn de thuisbasis van veel zeeleven, waaronder sponzen, krabben, zeeschildpadden en vele vissoorten. Koraalriffen zijn ook belangrijk voor mensen: voor kustbescherming, toerisme en visserij. Het verlies van koralen als gevolg van deze koraalziekte heeft aanzienlijke ecologische gevolgen voor het mariene ecosysteem van de regio. De ziekte kan grote schade toebrengen aan koralen met negatieve effecten op de gehele rifecosystemen. De sterfte van koralen kan onder andere leiden tot de achteruitgang van belangrijke vispopulaties en daarnaast de aantrekkingskracht voor toerisme beïnvloeden. De ziekte verspreidt zich snel onder steenkoralen, maar heeft geen directe invloed op de menselijke gezondheid.
Opties voor beheersing
Verschillende organisaties werken aan de bestrijding van deze koraalziekte door oorzaken te identificeren en beheerstrategieën te ontwikkelen. De ziekte verspreidt zich snel via het water of direct contact met geïnfecteerde koralen en de tijd dringt. Acties om de verspreiding van SCTLD te beperken, omvatten het sluiten van duikstekken, het ontsmetten van duikuitrusting, het volgens best practice-methoden behandelen van koralen in het water en het opslaan van koralen in tanks voor toekomstige herstelpogingen. Bestaande beheerstrategieën om de weerbaarheid van koraalriffen tegen bijvoorbeeld ziekten te versterken , zijn nu bijzonder belangrijk. Dat zijn onder andere het niet aanraken van koralen, het verbeteren van de waterkwaliteit, het verminderen van de visserijdruk en het naleven van protocollen voor het beheer van ballastwater. Ondertussen gaat het onderzoek door.
Hoe kunt u helpen
Ook inwoners en toeristen kunnen helpen. Het is belangrijk om altijd de lokale regels, voorschriften en richtlijnen te volgen. Zorg ervoor dat u de lokale beheersorganisaties van beschermde gebieden en parken volgt: Fundacion Parke Nacional Aruba, STINAPA Bonaire, CARMABI Curaçao , Saba Conservation Foundation (SCF), St. Eustatius National Parks (STENAPA), Nature Foundation St. Maarten (NFSXM). Zo blijft u op de hoogte van de veranderingen van elk afzonderlijk eiland in omstandigheden, regels, voorschriften en aanbevelingen voor water(sport)gebruikers.
Duikers wordt gevraagd besmette duikplekken te vermijden en hun uitrusting tussen de duiken goed te desinfecteren. Houd er rekening mee dat er voor verschillende duikuitrustingen verschillende aanbevelingen zijn voor het ontsmetten. Indien mogelijk is het het beste om duiken te beperken tot één locatie per dag en de uitrusting volledig droog te maken voordat u weer het water in gaat. Waarnemingen van Stony Coral Tissue Loss Disease (met foto, locatie en datum) kunnen worden gemeld aan de beheersorganisaties van beschermde gebieden of AGRRA.
Meer informatie
- Lees op de website van AGGRA meer over SCTLD en de verspreiding in de Cariben.
- SCTLD-kaart van Bonaire.
- Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
- Aruba: Fundacion Parke Nacional Aruba
- Bonaire: STINAPA Bonaire
- Curaçao: CARMABI Curaçao
- Saba: Saba Conservation Foundation (SCF)
- St. Eustatius: St. Eustatius National Parks (STENAPA)
- St. Maarten: Nature Foundation St. Maarten (NFSXM)
DCNA
De Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA) ondersteunt wetenschapscommunicatie en outreach in de Nederlandse Caribische regio door natuurgerelateerde wetenschappelijke informatie breder beschikbaar te maken via onder andere de Dutch Caribbean Biodiversity Database, DCNA's nieuwsplatform BioNews en de pers. Dit artikel bevat de resultaten van verschillende wetenschappelijke onderzoeken, maar de onderzoeken zelf zijn geen DCNA-onderzoeken. Aan de inhoud kunnen geen rechten worden ontleend. DCNA is niet aansprakelijk voor de inhoud en de indirecte gevolgen die voortvloeien uit het publiceren van dit artikel.
Tekst: DCNA
Foto: STINAPA Bonaire