grijs kronkelsteeltje - primair

Stikstof en grijs kronkelsteeltje

SoortenNL
2-SEP-2022 - De gevolgen van het teveel aan stikstof voor de natuur zijn complex en voor veel mensen blijven ze onduidelijk en vaag. Maar de overmatige stikstofdepositie heeft wel degelijk hele concrete gevolgen voor planten en dieren in ons land. Door korte soortportretten probeert SoortenNL het probleem van stikstof inzichtelijk te maken, vandaag het grijs kronkelsteeltje.

Door grijs kronkelsteeltje dichtgroeiend stuifzandHet grijs kronkelsteeltje is een mossoort en is te herkennen aan de dichte rechtopstaande matten en de doorzichtige haren aan de uiteinden van de blaadjes. Het mos wordt daarom ook wel cactusmos genoemd. Een andere bijnaam van grijs kronkelsteeltje is tankmos. Het grijs kronkelsteeltje is een problematische invasieve exoot. In 1961 werd dit mos voor het eerst in Nederland gevonden en sindsdien heeft het zich razendsnel verspreid.

Grijs kronkelsteeltje vormt een probleem in stuifzanden. Hier vormt het dichte matten waardoor steeds minder open zand overblijft. Belangrijke reden voor de snelle toename is de overmatige depositie van stikstof. Het dichtgroeien van stuifzand zorgt ervoor dat andere mossen en korstmossen geen kans meer krijgen om er te groeien. Specifieke bekermossen en levermossen hebben hierdoor minder leefgebied, maar ook allerlei andere soorten die aan open zand zijn gebonden verdwijnen.

Op sociale media, zoals Twitter, Instagram en Facebook wordt ook veel over stikstof en de invloed op natuur en soorten geplaatst. Zoek bijvoorbeeld op de hashtag #laatdenatuurnietstikken.

Tekst en foto’s: SoortenNL