Natuurjournaal 1 februari 2022
Nature TodayJe kunt het overal zien, het valt niet op, maar eigenlijk is het best bijzonder: straatgras. Zo overleeft het plantje vrieskou dankzij de suikers die erin voorkomen, dus straatgras ziet er altijd frisgroen uit. Het kan wel tegen een stootje en heeft er geen last van als mensen erop gaan staan. Straatgras kan overal groeien: in weilanden, maar ook tussen stoeptegels, op een parkeerplaats of rond een straatlantaarn. Dit gras kan het hele jaar door bloeien en zaad verspreiden, en dat binnen twee weken tijd. De bloeiwijze is geen uitbundige bloem, maar een bescheiden pluimpje op een stengel. Kijk eens of je het in de buurt ziet bloeien, en geef je waarneming van straatgras door voor het stoepplantjesonderzoek.
Je ziet rode kelkzwammen niet elke dag en zeker niet in ‘het paddenstoelenseizoen’, maar vooral in de winter. Ze bestaan uit twee groepen, de rode- en de krulhaarkelkzwam, die alleen microscopisch uit elkaar te houden zijn. Rode kelkzwammen komen door heel Nederland voor, maar aangezien ze vooral in januari/februari groeien en er dan veel blad op de bosbodem ligt, zullen ze vaak aan de aandacht ontsnappen. Groot zijn ze niet, ze hebben meestal een doorsnede van maximaal drie centimeter. Het zijn olijke rode bekertjes. Als je ze eenmaal hebt gevonden en je een zoekbeeld hebt, zal je er meer zien. Vaak nog als rode puntjes onder blad of tussen het mos. Je kan ze nu vinden in vochtige loofbossen op onder andere es, wilg en beuk. Altijd op oud dood hout dat lekker vochtig is.
Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play. |
Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl & Mike Hirschler, IVN
Foto’s: Rutger Barends, Saxifraga; Mike Hirschler, IVN