distelvlinder tegen lucht - primair

Eindelijk weer een goed distelvlinderjaar

De Vlinderstichting
27-JUN-2019 - Een maand geleden was het nog de vraag of we ook in Nederland mee konden genieten van de distelvlinderinvasie die in andere delen van Europa gaande was. Inmiddels is duidelijk dat er ook hier heel veel distelvlinders vliegen. De laatste grote invasie was in 2009.

Momenteel zijn er in het hele land distelvlinders te zienHet Nature Today-bericht van 30 mei had als titel: “Distelvlinder: invasie of niet?” Toen was al wel duidelijk dat er erg veel distelvlinders in Europa waren, maar was het nog onzeker of deze ook in onze contreien zouden komen. Door een lagedrukgebied bleven ze toen in oostelijker streken. Via die oostkant bereikten ze wel Scandinavië, maar in Nederland was er maar weinig van te merken. Inmiddels is dat anders! De afgelopen twee weken zijn er heel erg veel distelvlinders gezien en kunnen we ook hier in ons land spreken van een invasiejaar. Vergeleken met het absolute topjaar 2009 zien we wel dat ze weken later binnen zijn gekomen. In dat jaar kwam de invasie begin mei op gang, terwijl we, mede door het eerder genoemde lagedrukgebied, dit jaar tot eind mei moesten wachten.

 

Links een distelvlinder die nu binnenklomt na lange reis, rechts een verse die hier uit de pop is gekomen. In de grafiek is de donkere lijn het aantal distelvlinders op de routes in 2009. De rode lijn is van dit jaar

Komende zomer kunnen de vlinderstruiken weer vol zitten met distelvlindersDe vlinders die we nu zien, hebben er al een flinke tocht op zitten. Het gaat waarschijnlijk om de nakomelingen van de vlinders die aan het einde van de winter uit Noord-Afrika zijn vertrokken. Dat ze er al een reis op hebben zitten, zie je goed aan de vlinders. Ze zijn licht van kleur en vaak ook al flink beschadigd. Ook zijn de voorjaarstrekkers vrij klein. De vlinders die nu hier aankomen gaan zich hier voortplanten. Er zijn al heel wat meldingen van ei-afzettende distelvlinders. De nakomelingen van deze binnentrekkers zullen in de loop van augustus tevoorschijn komen. Deze autochtone vlinders zijn vaak groter dan die binnentrekkers en ook dieper oranje van kleur. Het is niet te voorspellen, maar als het meezit zullen we er in de nazomer nog veel meer te zien krijgen dan nu al. En plaatselijk worden er echt heel veel gemeld. Bij een bloeiende linde in Friesland werden duizend distelvlinders geteld en ook zijn er plekken waar tien of nog meer langstrekkende vlinders per minuut zijn geteld. Ziet u ook distelvlinders, geef dat dan door via Waarneming of Telmee.

Tekst en foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting