Doe mee aan de monitoring van het vliegend hert
EIS Kenniscentrum InsectenDe verspreiding hebben we redelijk in beeld, maar van een trend weten we helemaal niets omdat er niet op een structurele en gestandaardiseerde manier geteld wordt. Samen met de provincie Gelderland gaan we proberen daar verandering in aan te brengen door een start te maken met een netwerk van monitoringsroutes. Qua methode sluiten we aan bij hetgeen er momenteel ook in andere landen in Europa wordt uitgevoerd, zodat we op termijn niet alleen trends kunnen berekenen voor Nederland, maar die ook onderling kunnen vergelijken, en mogelijk zelfs uiteindelijk voor heel Europa een trend kunnen genereren.
Methode
De methode is vrij eenvoudig en hoeft niet veel tijd te kosten. Een transect is 500 meter lang en wordt met een lage en constante snelheid gelopen zodat het 30 minuten duurt om het hele transect af te lopen. De start van het transect is 15 minuten voor zonsondergang tot 15 minuten erna. Tijdens het lopen worden in een denkbeeldige kooi van vijf meter aan weerszijden evenals boven de waarnemer en tien meter vooruit alle vliegende herten, zowel dood als levend, genoteerd. De route wordt één keer per week gelopen op de warmste avond, beginnend vanaf eind mei en wordt minimaal zes weken achtereen gelopen, maar bij voorkeur acht keer. Uiteraard zou het fijn zijn als de betreffende monitoringsroute de komende jaren uitgevoerd zou kunnen worden.
Aanmelden
Hebt u interesse om een route te lopen, dan kunt u zich aanmelden bij eis@naturalis.nl, onder vermelding van vliegend hert monitoring. De voorkeur gaat momenteel uit naar routes op de Veluwe, dit in verband met de efficiëntie van het instrueren en begeleiden van de vrijwilligers. Maar routes elders zijn uiteraard ook mogelijk. Daarnaast blijven wij ook altijd geïnteresseerd in losse waarnemingen, van waar ook uit Nederland. Deze kunnen bij voorkeur ingevoerd worden op Waarneming.nl, gelieve daarbij het liefst zoveel mogelijk details te beschrijven, maar in ieder geval het geslacht, het aantal individuen en het liefst ook een foto. Alleen waarnemingen voorzien van een foto kunnen gevalideerd worden.
Tekst: John Smit EIS Kenniscentrum Insecten
Foto en kaart: John Smit
Illustratie: Studiolae