Kleine vos in het voorjaar - primair

Nog erg weinig vlinders in maart

De Vlinderstichting
7-MRT-2016 - De afgelopen twee jaar werden er in de eerste week van maart vele honderden dagvlinderwaarnemingen doorgegeven aan de portalen Waarneming.nl en Telmee. Dit jaar is de oogst zeer mager en dat is ook logisch met deze lage temperaturen. Toch zijn er ook al een paar klein koolwitjes, popoverwinteraars, tevoorschijn gekomen.

Kleine vos is de meest waargenomen dagvlinder in eerste week van maartMisschien weet u het nog, de eerste weken van maart in 2014 en 2015 waren top voor vlinders. Zonnig weer met relatief hoge temperaturen zorgde er toen voor dat de vlinderoverwinteraars volop uit hun schuilplaatsen kwamen. Ook waren er al flink wat popoverwinteraars die uit hun pop kwamen en werden gezien. In nieuwsberichten werd daar uitvoerig aandacht aan besteed (zie hier voor 2014 en hier voor 2015).

Begin maart dit jaar is het erg rustig op dagvlindergebied en dat is ook logisch, omdat de temperatuur al weken laag is. Op zonnige dagen wordt er wel af en toe een overwinteraar gezien, maar het gaat hier echt om incidentele gevallen. Voor een deel zullen deze wellicht ook al actief zijn omdat de rest van de winter (vooral november en december) zeer zacht was en op zonnige dagen veel vlinders uit hun winterslaap lokte of ervoor zorgden dat ze niet eens echt in winterrust verdwenen. U weet vast nog wel van de vele vlinderwaarnemingen op tweede kerstdag.

 

 

Dit klein koolwitje zat te kleumen op de natte opritNaast een enkele atalanta en citroenvlinder zijn er wat meer kleine vossen gezien de afgelopen week, maar het gaat slechts om een tiental waarnemingen. Dagpauwogen zijn wel gemeld, maar dan vanuit bunkers, waarin ze overwinteren. En ondanks de lage temperaturen zijn er toch een paar klein koolwitjes uit de pop gekomen. Van eentje was duidelijk dat hij, waarschijnlijk als pop, was meegekomen met biologische kool, aangezien deze in de keuken actief was, maar twee andere waarnemingen hadden betrekking op vlinders die buiten gezien werden. Zo ontdekte Frank Blaauboer in Egmond een kakelvers klein koolwitje, ’s ochtends om 8 uur op een natgeregende oprit. Andere popoverwinteraars zoals bont zandoogje en boomblauwtje zijn nog niet gemeld dit jaar, maar als de komende tijd de temperatuur boven de tien graden komt en er een zonnetje bij komt zullen ook deze niet lang op zich laten wachten.

Hoe het met de overwinteraars als dagpauwoog, kleine vos, citroenvlinder en gehakkelde aurelia zal zijn dit voorjaar is spannend, want het zou kunnen dat veel de winter niet hebben overleefd door de hoge temperaturen in november en december. De tijd zal het leren.

Tekst: Kars Veling, De Vlinderstichting
Foto’s: Kars Veling (leadfoto: kleine vos); Frank Blaauboer