Voor eenmalig gebruik, Kattendoorn in de Nederlanden

Bloemenweelde in het Texelse duin

Ecomare
16-JUL-2015 - Als je langs het duinpad bij het natuurgebied de Nederlanden op Texel wandelt kun je genieten van heel wat bijzondere planten. De bodem is bedekt met kleurige bloemen, waaronder diverse soorten die je maar zelden tegenkomt.

Bericht uitgegeven door Ecomare [land] op [publicatiedatum]

Als je langs het duinpad bij het natuurgebied de Nederlanden op Texel wandelt kun je genieten van heel wat bijzondere planten. De bodem is bedekt met kleurige bloemen, waaronder diverse soorten die je maar zelden tegenkomt.

Bloemenweelde
Het meest opvallend is de gele verfbrem. Daartegen steken de struikjes roze kattendoorn goed af. Dan zijn er nog het felroze strandduizendguldenkruid, donkerpaarse brunel en witte stijve ogentroost. De ratelaar is net uitgebloeid, blauwe waterereprijs ook. Soorten die je vaak ziet op plaatsen waar de bodem nog wat brak is zijn aardbeiklaver en rode ogentroost. De eerste parnassia laat zijn witte sterretje zien, moeraswespenorchissen staan er volop maar vallen nauwelijks op. Het zijn soorten die vooral in jonge duinvalleien voorkomen, net als stijve moerasweegbree en teer guichelheil.

Kattendoorn in de Nederlanden (foto: Foto Fitis, Sytske Dijksen)

Pioniersplanten
Een paar jaar geleden is dit gebied tijdens een grootschalig natuurontwikkelingsproject ‘op de schop’ gegaan. De rechte sloot is weggehaald en in plaats daarvan kronkelt nu een ondiep watertje door de lage duinlandjes. De bodem was grotendeels kaal. Precies de plaats waar al deze bijzondere pioniersplanten zich vestigen.

Verfbrem in de Nederlanden (foto: Foto Fitis, Sytske Dijksen)

Genieten
Zo’n uitbundig bloeiende vegetatie is voor echte plantenliefhebbers extra speciaal. Maar iedereen die een duinwandeling maakt op Texel zal genieten van de bonte kleurenpracht.

Meer weten?
Het natuurgebied de Nederlanden op Texel wordt beheerd door Staatsbosbeheer. In de digitale encyclopedie van Ecomare kun je meer lezen over dit gebied en over de planten op Texel.

Tekst: Ecomare
Foto's: Foto Fitis, Sytske Dijksen