Smeren voor voorjaarsuilen
De VlinderstichtingBericht uitgegeven door De Vlinderstichting [land] op [publicatiedatum]
Het is al weer maart en de eerste voorjaarsnachtvlinders worden al gezien. Het gaat nog vooral om voorjaarsspanners, die afkomen op allerlei lichtbronnen. Maar ook de voorjaarsuilen worden binnenkort actief en deze zijn te lokken met stroop.
Het lokken van vlinders met behulp van zoetstoffen (klik hier voor recept) noemen we smeren of stropen. Als je tegen de schemering plekken van ongeveer 10x10 centimeter insmeert met het stroopmengsel, dan kun je vanaf een kwartier tot een half uur later een vlinder erop verwachten. De beste nachten hiervoor zijn niet te koud, het liefst wat vochtig en met weinig wind.
Op dit moment worden de voorjaarsuilen actief. Zo kun je nu de dubbelstipvoorjaarsuil op je stroopplekken vinden. Deze soort is gemakkelijk te herkennen aan de dubbele zwarte stippen op de vleugel, waaraan hij dan ook zijn naam te danken heeft. Andere voorjaarsuilen die binnenkort op het smeer komen zijn nunvlinder en variabele voorjaarsuil. Het is overigens de moeite waard om ook een nacht nadat je gesmeerd hebt nog even de smeerplekken af te gaan. Soms zie je dan nog meer vlinders dan op de avond dat de plekken werden ingesmeerd.
Zodra de nachttemperatuur boven de 5 graden komt zullen er snel uilen tevoorschijn komen. In je eigen tuin zijn er al een aantal te verwachten en zeker als je in een groene omgeving woont, bijvoorbeeld in de buurt van een park, dan kan het aantal oplopen tot vijf tot acht soorten. Naast de uilen die al in de winter actief zijn en nu nog aanwezig, zoals wachtervlinder, zwartvlekwinteruil en bosbesuil, zijn er vier soorten voorjaarsuilen die nu staan te popelen om te gaan vliegen. Variabele, dubbelstip-, kleine en tweestreepvoorjaarsuil, waarvan de rupsen op allerlei loofbomen en struiken leven, zijn in het hele land te verwachten, ook in tuinen. In april zijn er nog meer actief. Voor de herkenning van de voorjaarsuilen en ook voor het recept voor het maken van het stroopmengsel is er een zoekkaart gemaakt, die hier kosteloos is te downloaden.
Tekst en foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting