Inschrijving geopend voor award 'Natuurinclusief Bouwen en Ontwerpen'
Vogelbescherming NederlandWelke bouwer, ontwerper of ontwikkelaar brengt met zijn project het meeste leven in de stad? Vogelbescherming is op zoek naar de meest natuurinclusieve projecten of ontwerpen van Nederland of België. Voor het eerst roept Vogelbescherming in 2025 ook nadrukkelijk op Belgische projecten in te sturen!
Natuurinclusiviteit
Met de Award wil Vogelbescherming ontwerpen en projecten onderscheiden, waarin natuurinclusiviteit aantoonbaar een belangrijke rol heeft gespeeld. De inzendingen moeten rekening houden met de behoeften van zowel mens als dier. Dit jaar wordt er extra gelet op het inrichten van de openbare ruimte. Inschrijven kan tot vrijdag 26 september 2025.
"Met deze Award willen we het belang van natuurinclusief bouwen benadrukken, waarbij groeninrichting niet alleen een verrijking is, maar een voorwaarde voor het herstel van biodiversiteit. Vogels spelen hierin een rol, hun aanwezigheid is een graadmeter voor een gezonde leefomgeving."
Merel Roks, Medewerker Bescherming van Vogelbescherming Nederland
Winnaar Award 2023
De winnaar van de Award in 2023 was Getijdenpark Keilehaven Rotterdam, ingediend door De Urbanisten. Dit havenbekken in Rotterdam zal veranderen van 'functionele' ruimte naar een getijdenpark, met oog voor biodiversiteit en klimaatadaptatie. Er komen negen getijdenterrassen die, afhankelijk van het getij, meer of minder onder water komen te staan. In het ontwerp worden gerecyclede materialen gebruikt die elders in de stad Rotterdam vrijkomen.
De Jury
Marit Janse, landschapsarchitect bij De Urbanisten, neemt dit jaar zitting in de jury. Zij wordt vergezeld door Gert-Jan Koopman van NatuurPro, Brigit Gerritse van Dutch Green Building Council en architect Didier el Bacha, oprichter van architectenbureau HOP.
Meer informatie
- Kijk voor meer informatie over de Award, de vorige winnaars en genomineerden op www.bouwnatuurinclusief.nl
Tekst: Vogelbescherming Nederland
Beeld: Fred van Diem