De vossen gaan los! Wie meldt de eerste oostelijke?

De Vlinderstichting
13-FEB-2015 - Vorig jaar zijn voor het eerst oostelijke vossen in Nederland gezien. De hele winter hebben ze in winterslaap ergens verscholen gezeten, maar nu de eerste voorjaarsdagen zich aandienen, ontwaken ze en op de eerstvolgende zonnige dag zullen ze tevoorschijn komen. Het is nu de vraag of er genoeg vlinders overleefd hebben om zich te kunnen voortplanten. Wie meldt de eerste oostelijke vos?!

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting [land] op [publicatiedatum]

Vorig jaar zijn voor het eerst oostelijke vossen in Nederland gezien. De hele winter hebben ze in winterslaap ergens verscholen gezeten, maar nu de eerste voorjaarsdagen zich aandienen, ontwaken ze en op de eerstvolgende zonnige dag zullen ze tevoorschijn komen. Het is nu de vraag of er genoeg vlinders overleefd hebben om zich te kunnen voortplanten. Wie meldt de eerste oostelijke vos?!

Aan de onderzijde is de oostelijke vos moeilijk te herkennen, dus probeer de bovenzijde te zien te krijgen (foto: Kars Veling)Van de vossen is de kleine vos de meest algemene en deze komt in heel Nederland veel voor. Maar ook de zeldzame grote vos en de nieuwkomer oostelijke vos hebben als vlinder de winter doorgebracht en ook deze zullen binnenkort weer kunnen worden gezien. We zijn vooral benieuwd of van de honderden oostelijke vossen die vorig jaar aanwezig waren er veel de winter hebben overleefd.

Uit heel Nederland zijn vorig jaar wel oostelijke vossen gemeld via Waarneming.nl en Telmee, maar de meeste zijn gezien in het westen van het land. Dat is dus ook de regio waar de trefkans het grootst is. Nu in het voorjaar gaan ze op zoek naar een partner. Het is de vraag of er zoveel vlinders zijn dat ze een reële kans hebben om een soortgenoot tegen te komen. Mocht dat lukken en als er succesvol kan worden gepaard moet het vrouwtje haar eitjes afzetten op geschikte waardplanten. Rupsen zijn kieskeurige dieren en die van de oostelijk vos zijn gespecialiseerd op wilg en iep. Met name die eerste is volop aanwezig. Voor de grote vos geldt eigenlijk hetzelfde. Ook voor deze soort is de kans van een ontmoeting tussen mannetje en vrouwtje een bottleneck. De waardplanten zijn dezelfde als van de oostelijke vos, dus dat zal niet beperkend zijn.

V.l.n.r.: kleine, grote en oostelijke vos (foto’s: Kars Veling)
De lichte (gele) poten zijn een belangrijk kenmerk van de oostelijke vos (foto: Kars Veling)De drie vossen lijken op elkaar en je moet een combinatie van kenmerken gebruiken voor een zekere determinatie. In dit overzicht vind je de belangrijkste kenmerken. De meeste bevinden zich op de bovenzijde van de vlinders. Probeer dus een open vlinder te zien te krijgen. Zie je een vos de komende weken en twijfel je of het wel de algemene kleine vos is, probeer er dan een foto van te maken (het liefst van de bovenzijde) en geef deze door via Waarneming of telmee. De gegevens zullen snel worden verwerkt en we komen binnenkort terug met de eerste tussenstand.

Beloning: Degene die de eerste, buiten actieve, oostelijke vos met bewijs meldt krijgt een spiksplinternieuwe nachtvlindergids.

 


Tekst: Kars Veling, De Vlinderstichting & Hisko de Vries, Waarneming.nl
Foto’s: Kars Veling