Invasie nieuwe vlindersoort in Nederland: oostelijke vos gezien
De VlinderstichtingBericht uitgegeven door De Vlinderstichting [land] op [publicatiedatum]
Deze week is een vlindersoort ons land binnengekomen die nog nooit eerder in Nederland is gezien: de oostelijke vos. Het gaat om tientallen exemplaren. Deze soort bleef aanvankelijk onopgemerkt, omdat hij sterk lijkt op een andere: de grote vos. Een deskundige van De Vlinderstichting ontdekte dat de vele waarnemingen van grote vossen die sinds eind vorige week werden doorgegeven, niet klopten. Het ging in alle gevallen om de oostelijke vos.
Vorige week was het soms erg slecht weer. Woensdag regende het bijna de hele dag in een groot deel van het land, maar op donderdag draaide de wind in het noorden van het land naar het noordoosten en stroomde warme lucht binnen. En met die warme lucht kwamen oostelijke vossen mee.
In Rusland komen drie soorten vossen voor: de grote, de gehakkelde en de oostelijke vos. De laatste begon een paar jaar geleden ineens veel talrijker te worden in Rusland. Soms was het ineens een van de talrijkste vlinders.
Daarna begon de soort zich westwaarts uit te breiden. Drie jaar geleden kwamen er duizenden binnen in Finland, daarna was Zweden aan de beurt en begin dit jaar werd Noorwegen bereikt en nu dus ook Nederland. Vooral in Noord-Nederland en dan met name Noord-Holland is het raak. Er zijn plekken met wel zes vlinders bij elkaar. Dat is een beeld dat we uit het verleden ook kennen van invasies van de rouwmantel, een andere zeer zeldzame vlinder.
Hoe lang de vlinders hier blijven is onbekend. In Finland en Zweden hebben ze overwinterd (dat doen ze net als de kleine vos als volwassen vlinder) en dat kunnen ze misschien bij ons ook wel. Pas volgend voorjaar weten we of ze zich hier ook gaan voortplanten..
Het verschil tussen de twee vossen is het best te zien aan de voorpoten. Die zijn lichtbruin bij de oostelijke vos, en donkerbruin (bijna zwart) bij de grote vos. In het Engels heet hij dan ook Yellow-legged Tortoiseshell, zeg maar geelpootvos. Ziet u er een? Maak een foto en stuur deze naar info@vlinderstichting.nl. Meer informatie over de oostelijke vos is te vinden op Vlindernet.
Tekst: De Vlinderstichting
Foto's: Kars Veling, De Vlinderstichting
Film: Vroege Vogels