De laatste juffertjes

De Vlinderstichting
15-NOV-2011 - De zachte herfst heeft ervoor gezorgd dat veel soorten langer te zien zijn dan normaal. Dat geldt ook voor libellen. In de afgelopen dagen zijn, naast de normaal laat vliegende soorten, ook een aantal opmerkelijke meldingen gedaan. In de Kennemerduinen en de Broekpolder bij Vlaardingen werd afgelopen weekend bijvoorbeeld nog een bloedrode heidelibel gezien.

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting [land] op [publicatiedatum]

De zachte herfst heeft ervoor gezorgd dat veel soorten langer te zien zijn dan normaal. Dat geldt ook voor libellen. In de afgelopen dagen zijn, naast de normaal laat vliegende soorten, ook een aantal opmerkelijke meldingen gedaan. In de Kennemerduinen en de Broekpolder bij Vlaardingen werd afgelopen weekend bijvoorbeeld nog een bloedrode heidelibel gezien.

Bruinrode heidelibel is altijd tot laat in het jaar te zien (foto: Kars Veling)Op de Strabrechtse heide werden op dinsdag 8 november nog zes soorten libellen gezien. Uiteraard waren dat de bruinrode en zwarte heidelibel en houtpantserjuffer, die altijd tot laat in het jaar nog actief zijn, maar ook zwervende heidelibel, watersnuffel en tengere pantserjuffer werden nog gemeld. Met name de twee juffertjes zijn normaal gesproken in de loop van oktober wel verdwenen. Door het zachte weer vliegen ze nu langer door.

Ook de afgelopen dagen zijn nog flink wat libellen gevonden. In de Kennemerduinen en de Broekpolder bij Vlaardingen werd bloedrode heidelibel gezien. Deze is normaal gesproken niet zo laat aanwezig, in tegenstelling tot steenrode heidelibel en vooral bruinrode heidelibel, die nog tot in december kan worden aangetroffen. Dat geldt ook voor de twee winterjuffers die als libel de winter doorbrengen. Ze zijn normaal gesproken wel weggekropen, maar op zonnige, niet te koude dagen komen ze weer tevoorschijn.

Watersnuffel, op 8 november nog gezien op de Strabrechtse heide (foto: Kars Veling)

De blauwe glazenmaker en de paardenbijter zijn ook vaak tot laat in het jaar te zien en ook deze zijn nog gemeld. De paardenbijter is nog op meer dan tien locaties aangetroffen; de blauwe glazenmaker op twee plaatsen in Noord-Brabant. Tot slot zijn er een aantal lantaarntjes gezien. Dit juffertje is zeer algemeen in ons land, al actief vanaf eind april en meestal in de loop van september verdwenen. Nu zijn er toch nog een aantal waargenomen, onder andere op de Braakman in Zeeland. Nu er koude nachten zijn, zal het vrij snel afgelopen zijn met de libellen. De meeste soorten kunnen niet tegen flinke nachtvorst en zullen niet meer gezien worden. We zijn wel benieuwd naar deze ‘laatstelingen’ en willen iedereen die de komende tijd nog libellen ziet vragen om deze door te geven via waarneming.nl of Telmee.

Tekst en foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting