De zwarte els bloeit: hooikoorts!
De NatuurkalenderBericht uitgegeven door de Natuurkalender op donderdag 5 maart 2009.
Het bloeiseizoen van de zwarte els is begonnen. Afgelopen weekend telden de pollentelstations in Leiden en Helmond veel elzenpollen. Hooikoortspatiënten die gevoelig zijn voor elzenpollen hebben dit ongetwijfeld gemerkt. Elzen kunnen erg lang in bloei staan. Wanneer het wisselvallige weer van afgelopen aanhoudt vallen de klachten wellicht mee.
De aangeplante buitenlandse elzen bloeiden al in januari (zie Natuurbericht: "Buitenlandse elzen bloeien: pollen in de lucht"). Het aantal pollen van toen bedroeg echter maar de helft van de aantallen die de inheemse elzen afgelopen weekend verspreidden (zie onderstaande figuur). Het pollentelstation van het LUMC in Leiden registreerde afgelopen zaterdag 382 en zondag 378 pollen. Deze geven het gemiddelde aantal pollen weer dat zich in 24 uur in een kubieke meter lucht bevindt. Het telstation van het Elkerliek ziekenhuis in Helmond telde zondag 455 pollen. Een week eerder lagen de aantallen gemiddeld nog rond de tien.
Net als veel andere soorten (zie Natuurbericht: "Lente anderhalve maand later dan 2008") reageerden de zwarte elzen op de kou van de afgelopen maanden door later dan vorig jaar te bloeien. In 2008 piekten de pollentellingen van zwarte els al twee keer in februari (www.lumc.nl).
Maandag was het aantal elzenpollen weer lager. Wanneer het wisselvallige weer aanhoudt, zullen de tellingen de komende dagen ook meevallen. Door de kou verspreiden de bomen veel minder pollen per dag, maar duurt de pollenperiode wel langer. Door de regen blijven de pollen veel minder lang in de lucht zweven.
Naast elzenpollen zijn er ook nog steeds hazelaarpollen in de lucht, maar de grootste dichtheden zijn voorbij. De els en hazelaar volgen elkaar mooi op in hun hoogtepunt van pollenverspreiding. Na de els is de berk aan de buurt: deze bomen bloeien normaal gesproken van eind april tot half mei. In mei gaan ook de eerste grassen bloeien. Het hooikoortsseizoen wordt afgesloten met bijvoetpollen in augustus en bij een warme herfst ambrosiapollen tussen augustus en oktober.
Tekst: Sara Mulder, de Natuurkalender
Foto: Paul Busselen