Meidoorn vruchtenrijping

Rode meidoornbessen vroeg rijp

De Natuurkalender
24-AUG-2008 - Op veel plaatsen in Nederland beginnen de vruchten van de meidoorn te kleuren. Een teken dat het einde van de zomer nadert. Het tijdstip van de kleuring van de vruchten loopt een paar weken achter op het schema van vorig jaar maar is nog steeds vroeg te noemen ten opzichte van 50 jaar geleden.

Bericht uitgegeven door De Natuurkalender op zondag 24 augustus 2008.

Op veel plaatsen in Nederland beginnen de vruchten van de meidoorn te kleuren. Een teken dat het einde van de zomer nadert. Het tijdstip van de kleuring van de vruchten loopt een paar weken achter op het schema van vorig jaar maar is nog steeds vroeg te noemen ten opzichte van 50 jaar geleden.

Vruchten rijp van de meidoorn. Foto: Arnold van VlietDe piek van de eerste vruchtenrijping lag 50 jaar geleden rond 10 september. In 2007 lag de piek van de vruchtenrijping echter al op 5 augustus. De extreem vroege vruchtenrijping werd vooral veroorzaakt door de extreem warme start van het jaar in combinatie met warme zomermaanden (0,8°C warmer dan normaal). De meidoorns stonden in 2007 al gemiddeld vanaf 15 april in bloei, een maand vroeger dan normaal. Dit jaar begon de bloei van de meidoorns twee weken later in vergelijking met vorig jaar, op 28 april. Ondanks dat de temperatuur vanaf mei dit jaar 0,4°C warmer is dan in 2007 is de achterstand in de groei niet of nauwelijks ingelopen. Geef uw eerste waarneming van eerste rijpe vruchten door op http://www.natuurkalender.nl/inloggen.asp

Bladval
Het is nog even afwachten wanneer de bladeren gaan vallen. Normaal gesproken zijn de eerste meidoorns vanaf de laatste week van september de bladeren kwijt. De piek van de bladval ligt in een normaal jaar echter in de tweede helft van oktober. Als de temperatuur echter omhoog gaat kan het moment van bladval net als in 2005 en 2006 nog flink naar later in het jaar verschuiven.

éénstijlig of tweestijlig?
Er staan in Nederland twee verschillende soorten meidoorns: de éénstijlige en een tweestijlige Meidoorn. De éénstijlige Meidoorn heeft diepe insnijdingen in het blad, de lobben zijn gescheiden, de tweestijlige Meidoorn heeft ondiep gezaagde bladeren.

Geneeskrachtige eigenschappen
De bessen worden net als de bloeiende toppen wel eens gebruikt om thee van te maken. Ook wordt de struik diverse geneeskrachtige eigenschappen toegedicht. Het wordt gebruikt bij hartritmestoornissen bij herstel van een hartinfarct maar ook bij slapeloosheid en hyperventilatie. Meidoorn wordt al heel lang gebruikt om de vruchtbaarheid te bevorderen.

Tekst en foto: Arnold van Vliet, De Natuurkalender, Wageningen Universiteit