Nieuwe rivierkreeften in Flevoland
EIS Kenniscentrum InsectenBericht uitgegeven door EIS-Nederland [land] op [publicatiedatum]
Het regende de afgelopen maanden meldingen van exotische rivierkreeften. De bulk van de waarnemingen werd gedaan in gebieden die inmiddels ‘gebruikelijke locaties’ genoemd zouden kunnen worden. Onverwacht waren de meldingen van maar liefst twee nieuwe rivierkreeftsoorten voor Flevoland: de rode en de geknobbelde Amerikaanse rivierkreeft.
Riverkreeften zijn niet nieuw voor Flevoland. De eerste immigrant, de gevlekte Amerikaanse rivierkreeft, heeft zich de afgelopen twintig jaar al stilletjes in de binnenwateren van Flevoland gevestigd middels ‘natuurlijke uitbreidingen’ vanuit het IJsselmeer en de Randmeren. Hoewel de gevlekte Amerikaanse rivierkreeft zich op een enkele plek goed laat bekijken (zoals in het heldere water van het Waterloopbos) wordt de soort maar zelden opgemerkt in Flevoland, vanwege de voorkeur voor dieper water. Met de plotselinge komst van twee nieuwe exoten lijkt het echter gedaan met de rust in de Zuiderzeepolders.
Op 14 juli trof Eelco Steekelenburg twee exemplaren van de geknobbelde Amerikaanse rivierkreeft aan op het fietspad nabij de Wijngaard in Dronten tijdens het uitlaten van de hond. Nog geen twee weken later zag Ronald van den Hoff een rode Amerikaanse rivierkreeft in dreighouding uit het gras lopen op de Ringdijk te Lelystad. Beide soorten waren tot voor kort alleen van de Randstad en enkele grote steden in Zuid-Nederland bekend. Gezien de grote afstand tot deze gebieden, gaat het hier vermoedelijk om recente, plaatselijke uitzettingen.
Zowel de rode als de geknobbelde Amerikaanse rivierkreeft hebben de afgelopen jaren voor veel overlast en ophef gezorgd in de Randstad. Beide soorten komen hier plaatselijk voor in extreem hoge dichtheden. De rode Amerikaanse rivierkreeft is tevens een geducht graver die oevers en opritten kan laten verzakken.
Heeft u meer informatie over kreeften in Flevoland of heeft u elders kreeften gesignaleerd? Help mee aan het verspreidingsonderzoek naar exotische rivierkreeften. Geef uw waarneming door via telmee.nl of waarneming.nl, of stuur een mail (met foto!) naar eis@ncbnaturalis.nl.
Meer informatie over kreeften en een herkenningskaart voor de verschillende soorten is hier te vinden.
Tekst: Bram Koese, Stichting EIS-Nederland
Foto: Eelco Steekelenburg