Natuurberichten

Uitgever: Universiteit Utrecht

Pagina 1 van 2 - 12 Resultaten

De Nederlandse partners binnen het internationale MiningImpact3-consortium hebben een subsidie van 1,4 miljoen euro ontvangen. De subsidie wordt ingezet om de langetermijneffecten van diepzeemijnbouw op het ecosysteem bestuderen,..


Lees verder 6 februari 2025   1 maand oud
Bosanemoon, bos, schaduw

Planten in de schaduw benutten meer licht voor fotosynthese dan eerder gedacht. Dat schrijft een team van onderzoekers van de Universiteit Utrecht en Wageningen University & Research in het wetenschappelijke tijdschrift Plant Cell..


Lees verder 18 januari 2025   2 mnd oud

De Universiteit van Aruba en de Universiteit Utrecht publiceerden onlangs hun verzameling onderzoekspapers voor 2024 over de acutuele uitdagingen waarmee Aruba wordt geconfronteerd. Een hot topic dit jaar is hoe verstedelijking en..


Lees verder 22 juni 2024   9 mnd oud
Veenweide - primair

Om bodemdaling en uitstoot van broeikasgassen te verminderen wordt in veenweidegebieden de grondwaterstand verhoogd. Het is de vraag in hoeverre de biodiversiteit meeprofiteert. Dit is voor enkele insectengroepen onderzocht...


Lees verder 2 mei 2024   10 mnd oud
Brandganzen

Het verjagen van brandganzen van weilanden in Friesland, wat nu de praktijk is, kost bij de huidige aantallen ganzen waarschijnlijk meer dan dat het oplevert. Dat blijkt uit een modelstudie van ecoloog Monique de Jager en..


Lees verder 19 januari 2024   1 jaar oud
Grote fopwesp

In het bos op de Veluwe zijn de aantallen zweefvliegen en zweefvliegsoorten drastisch afgenomen in de afgelopen decennia. Vergeleken met veertig jaar geleden werden er in 2021 dagelijks gemiddeld 80 procent minder zweefvliegen..


Lees verder 12 april 2022   2 jaar oud
Onderzoek gestrande bruinvis (eenmalig gebruik WUR)

Onderzoekers van de Universiteit Utrecht en WUR hebben in opdracht van het ministerie van LNV onderzoek gedaan naar de mogelijke doodsoorzaak van de zo’n 190 aangespoelde dode bruinvissen op de Waddeneilanden afgelopen zomer. De..


Lees verder 26 november 2021   3 jaar oud
Coralita (Antigonon leptopus)

Coralita (Antigonon leptopus) is een invasieve plant, die zich snel over Sint Eustatius verspreidt. Een onlangs gepubliceerd rapport laat zien dat satellietbeelden heel bruikbaar zijn om de verspreiding van deze exoot op het..


Lees verder 25 oktober 2021   3 jaar oud
Uitvoeren van een sectie op een overleden bruinvis (eenmalig exclusief gebruik WUR)

De helft van de gestrande bruinviskalfjes langs de Nederlandse kust kampt met een te hoog gehalte aan Polychloorbifenylen (PCB’s). PCB’s worden van moeder naar kalf overgedragen via de placenta en de moedermelk. Dat blijkt uit..


Lees verder 26 juli 2021   3 jaar oud
Potvis

Het was een beetje wachten, maar toen op kerstavond een groep van zeven potvissen strandde in Engeland ging ook in ons land het sein op rood. De kans was groot dat er nog meer potvissen in de buurt rondzwierven, en er was een..


Lees verder 13 januari 2021   4 jaar oud

Archief