Natuurberichten
Uitgever: Naturalis Biodiversity Center
Naturalis Biodiversity Center is een internationaal opererend onderzoekscentrum. De ruim 120 onderzoekers en 200 gastonderzoekers die aan Naturalis verbonden zijn, houden zich bezig met het beschrijven, begrijpen en verklaren van biodiversiteit en geodiversiteit. Aan de basis van het onderzoek ligt de in twee eeuwen opgebouwde nationale collectie van 42 miljoen planten, dieren, fossielen en gesteenten.Pagina 9 van 37 - 361 Resultaten
De biodiversiteit op tropische koraalriffen is ongekend hoog en veel soorten zijn nog niet officieel beschreven voor de wetenschap. Marien biologe Sancia van der Meij beschreef deze maand een nieuwe krabbensoort, afkomstig van..
Leidse biologiestudenten hebben de herkomst van exotische Alpenwatersalamanders bepaald. Een speciale DNA-techniek toont aan dat deze dieren uit verschillende uithoeken van Europa afkomstig zijn. Sterker nog: het gaat..
Na vele jaren noeste arbeid is het eindelijk zover: de steekmuggenverzameling én de aantekeningen van Johanna Bonne-Wepster (1892-1978) zijn digitaal ontsloten. De dataset is nu wereldwijd beschikbaar voor onderzoekers en..
Naturalis is op zoek naar experts met hun eigen verzameling uit de Nederlandse natuur. Ben jij zo iemand?..
Zweefvliegen komen overal voor, tot in iedere tuin. Niet zo gek, want de familie is met 340 inheemse soorten de meest soortenrijke vliegenfamilie in ons land. De volwassen vliegen spelen een rol in bloembezoek en bestuiving. De..
Als scholier onderzocht Menno Schilthuizen, nu onderzoeker bij Naturalis Biodiversity Center en hoogleraar aan Universiteit Leiden, in 1982 de aaskevers van landgoed Lichtenbeek bij Arnhem. Veertig jaar later doen scholieren..
De nieuwste innovatie in de nestbouw: vogelnesten gemaakt van anti-vogelpinnen. Biologen van Naturalis Biodiversity Center en het Natuurhistorisch Museum Rotterdam verzamelden dit soort bijzondere nesten voor het eerst en..
Op de website Blauwtipje.nl worden alle Nederlandse soorten zeenaaktslakken beschreven en kunnen waarnemingen van de vaak prachtig gekleurde zeeslakken geregistreerd worden. De ruim 12.200 waarnemingen zijn nu opgenomen in de..
Xeno-canto.org, de wereldwijde open database voor natuurgeluiden, verwelkomt nu naast vogel- en sprinkhaangeluiden ook vleermuisgeluiden. De ultrasone geluiden zijn speciaal hoorbaar gemaakt voor het menselijk oor...
Een internationaal team van biologen heeft het complete erfelijk materiaal – het genoom – van 24 Antarctische vissoorten gesequenced, om te onderzoeken hoe ze de extreme kou overleven. Dit onderzoek maakt het mogelijk om te..