Natuurberichten

Uitgever: Wageningen Marine Research

Wageningen Marine Research levert met kennis, onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek en advies een wezenlijke bijdrage aan een duurzamer, zorgvuldiger beheer, gebruik en bescherming van de natuurlijke rijkdommen in zee-, kust- en zoetwatergebieden.

Pagina 9 van 16 - 152 Resultaten

Gezenderde ruige dwergvleermuis UK (eenmalig gebruik WUR)

Een ruige dwergvleermuis vloog in de nacht van 2 op 3 mei van Minsmere in Engeland rechtstreeks naar Wijk aan Zee. Dit is de eerste detectie van een dergelijke oversteek van Engeland naar Nederland via het telemetrie-onderzoek..


Lees verder 5 mei 2021   3 jaar oud
Start etappe Boskalis Beach Clean-up Tour (eenmalig gebruik WUR)

Hoe kunnen maatschappelijke organisaties en burgers die zich inzetten voor natuur en biodiversiteit, substantiële resultaten en fundamentele systeemveranderingen realiseren? Deze vraag stond centraal bij een WUR-onderzoek naar de..


Lees verder 19 maart 2021   3 jaar oud
Jonge tong in de Waddenzee (eenmalig gebruik WUR)

De Noordzee warmt op en wat doet dat met vissoorten? Uit een publicatie van WUR-onderzoeker Karen van de Wolfshaar in het ICES Journal of Marine Science blijkt dat klimaatverandering een effect heeft op de groei en overleving van..


Lees verder 7 maart 2021   3 jaar oud
Mosselbank

Wageningen Marine Research bestudeert al meer dan 25 jaar de ontwikkeling van een aantal droogvallende mosselbanken in de Nederlandse Waddenzee. Een groot deel van de bestudeerde banken blijkt zich te kunnen handhaven sinds de..


Lees verder 3 maart 2021   3 jaar oud
Atlantic herring (eenmalig gebruik WUR)

Op zee wordt gevist op zowel kleine prooivissoorten (zoals haring, lodde en sprot) als grote roofvissoorten (zoals tonijn- en kabeljauwachtigen). De algemene theorie is dat het bevissen van prooivissen schadelijk is voor..


Lees verder 25 februari 2021   3 jaar oud
Zeegras (eenmalig gebruik WUR)

Zeegras is van belang voor de Waddenzee, onder meer als kinderkamer voor jonge vissen en als voer voor plantenetende vogels. Rijkswaterstaat probeert zeegras daarom terug te brengen in de Waddenzee. Vervuiling door cadmium en hoge..


Lees verder 22 februari 2021   3 jaar oud
Experiment kwelderaanleg bij Delfzijl (eenmalig gebruik WUR)

Voor de kust van Delfzijl zijn in 2018 kwelders aangelegd. Een deel daarvan is ingericht als testlocatie voor kwelderontwikkeling. Onderzoekers van EcoShape onderzochten de kwelder twee jaar lang om kennis op te doen over de..


Lees verder 21 januari 2021   3 jaar oud
Potvis

Het was een beetje wachten, maar toen op kerstavond een groep van zeven potvissen strandde in Engeland ging ook in ons land het sein op rood. De kans was groot dat er nog meer potvissen in de buurt rondzwierven, en er was een..


Lees verder 13 januari 2021   3 jaar oud

Onderzoekers van Wageningen University and Research hebben duizenden foto's verzameld die op Bonaire zijn gemaakt om toeristische activiteiten te analyseren en de meest bezochte locaties te bepalen. Door de types bezoekers te..


Lees verder 1 januari 2021   3 jaar oud
Mossel - eenmalig gebruik WUR

Het is moeilijk om de zee beter te benutten als voedselbron. Dat stelt ecoloog Jaap van der Meer van de WUR in een nieuwe studie. Mariene ecosystemen zijn al zeer efficiënt. Verhoging van de voedselopbrengst uit zee is mogelijk..


Lees verder 19 december 2020   3 jaar oud

Archief