Natuurberichten
Uitgever: EIS Kenniscentrum Insecten
EIS Kenniscentrum Insecten brengt de Nederlandse insecten en andere ongewervelden in kaart.Pagina 9 van 43 - 423 Resultaten

Nee, dit gaat niet over kleine aardappeltjes, maar over zweefvliegen. Klein zijn ze wel: ze meten tussen de 4 en 7 millimeter. Toch zijn het heel aantrekkelijke diertjes met mooie kleurpatronen. Er komt steeds meer gelegenheid om..

Het aantal soorten uitheemse mieren in Nederland neemt toe en sommige veroorzaken (veel) overlast. Hoe komen die mieren hier? En wat is ertegen te doen? ..

Het vliegend hert komt momenteel voor in vier verschillende leefgebieden in Nederland. Vroeger was dat wel anders en kwam ze wijder verspreid voor. Maar er gloort hoop. Niet alleen lijkt het vliegend hert zich de laatste tijd uit..

De veenmol is met 4 tot 5 centimeter een van de grootste insecten van ons land. Toch zul je hem niet zo snel tegenkomen. Ze leven in een gangenstelsel onder de grond, vooral in West-Nederland. Ze worden vooral gezien door tuiniers..

Het plaatsen van honingbijkasten op heidevelden heeft een negatief effect op het voorkomen van wilde bijen en andere bestuivende insecten op heide. Dit blijkt uit onderzoek van EIS Kenniscentrum Insecten van de afgelopen jaren op..

De zesde editie van de Nationale Bijentelling wordt de langst durende ooit! Door de lage temperaturen waren er afgelopen weekend weinig bijen te zien. Hierdoor hebben de bijenonderzoekers geen goed beeld gekregen van het aantal..

Het voorjaar lijkt nu echt aangebroken. Dat is ook het moment waarop veel hommelkoninginnen actief worden. Ze zijn nu veel te zien op voorjaarsbloeiers, zoals wilgen, sleedoorn en dovenetels. En ze gaan op zoek naar een plek om..

De wc-motmug is verkozen tot 'Insect van het Jaar 2023'. Dit maakte Aglaia Bouma, insectendeskundige en één van de initiatiefnemers van de verkiezing, zaterdag bekend in Naturalis. De wc-motmug, vertegenwoordigd door schrijver..

Schietmotten worden aangetrokken door licht en verschijnen op nachtvlinderlakens. Ze lijken wel wat op vlinders, maar ze hebben geen schubben maar haren op de vleugels. De larven, kokerjuffers geheten, leven onder water in een..
De verkiezingscampagne ‘Insect van het Jaar’ is weer losgebarsten. Vijf bijzondere inheemse insecten, elk vertegenwoordigd door een bekende Nederlander, dingen mee naar de felbegeerde titel. Het publiek kan tot 7 april via de..