Natuurberichten
Uitgever: De Natuurkalender
De Natuurkalender is een samenwerkingsverband dat zich richt op het monitoren, analyseren, voorspellen en communiceren van het moment waarop jaarlijks terugkerende verschijnselen zich voordoen in de natuur. Daarnaast richt het programma zich op het ontwikkelen van methoden en technieken waarmee de samenleving zich kan aanpassen aan of in kan spelen op veranderingen in de natuur.Pagina 66 van 72 - 717 Resultaten
Het is weer druiventijd in Nederland. Dat klinkt misschien wat vreemd, maar door introductie van vroegrijpe druivenrassen kunnen druiven hier steeds beter groeien. Er komen dan ook steeds meer wijngaarden in ons land. ..
De kamsalamander is terug van weggeweest op landgoed Oosterheide (Noord Brabant)! Ruim dertig jaar liet de amfibie zich niet zien in het gebied. De kamsalamander verdween samen met de poelen, toen een woonwijk werd aangelegd. ..
Tijdens het vogelfestival afgelopen weekend werd de Vogelbalans 2008 aan het publiek gepresenteerd. Een belangrijke conclusie is dat het slecht gesteld is met bijna één op de twee vogelsoorten van de Rode Lijst. Kemphaan, velduil,..
Op veel plaatsen in Nederland beginnen de vruchten van de meidoorn te kleuren. Een teken dat het einde van de zomer nadert. Het tijdstip van de kleuring van de vruchten loopt een paar weken achter op het schema van vorig jaar maar..
Beschermen werkt, zo blijkt uit de Vogelbalans 2008. Bijzondere broedvogels als de lepelaar profiteren van de speciale beschermingsstatus van de Europese Vogelrichtlijn en het netwerk van Natura 2000-gebieden. Met hen gaat het..
Met de fikse regenbuien en de harde wind van de afgelopen dagen lijkt het wel bijna herfst in Nederland. Veel mensen denken hier waarschijnlijk liever nog niet aan en hopen op een mooie en warme nazomer. Maar de natuur maakt zich..
De eerste rijpe vruchten van de gewone vlier zijn inmiddels gesignaleerd. De verwachting is dat de vruchtrijping zich anderhalve week eerder zal voordoen dan vroeger het geval was...
Als letterlijke laatbloeier onder de planten is het vanaf nu weer tijd voor de klimop. Meldingen van de eerste bloeiende individuen worden deze week verwacht. ..
De concentratie van graspollen in de lucht is de laatste dagen onder de 10 pollen per kubieke meter lucht gekomen. Hiermee is het graspollenseizoen zo goed als voorbij. Nog niet alle hooikoortspatiënten kunnen nu gerust adem..
Steeds vaker zie je in weiden, wegbermen en plantsoenen de hoge stelen van de reuzenberenklauw. Met zijn grootte kan hij andere planten weg concurreren. Daarnaast kan aanraken van de plant pijnlijke plekken veroorzaken. Een plant..