Natuurberichten
Uitgever: De Natuurkalender
De Natuurkalender is een samenwerkingsverband dat zich richt op het monitoren, analyseren, voorspellen en communiceren van het moment waarop jaarlijks terugkerende verschijnselen zich voordoen in de natuur. Daarnaast richt het programma zich op het ontwikkelen van methoden en technieken waarmee de samenleving zich kan aanpassen aan of in kan spelen op veranderingen in de natuur.Pagina 63 van 72 - 720 Resultaten

Wist je dat hazenvrouwtjes zwanger kunnen worden terwijl ze nog bijna voldragen babyhaasjes in hun buik hebben? Of hoe je hoe je parende padden kunt helpen overleven? Deze en veel andere onderwerpen bespreekt Hans Peeters in het..
Eikenprocessierupsen hebben ongeveer 600.000 brandharen. Deze haren veroorzaken gezondheidsproblemen bij mens en dier. De rupsen zitten overdag in zelfgemaakte nesten. In deze nesten vervellen ze meerdere keren en verpoppen ze..

Afgelopen weekend was het weer het eerste weekend van de maand. Dit betekende dat de vrijwilligers van het Natuurkalender tekenmonitoringproject op hun vaste plaats teken gingen vangen. Op de locatie in Ede werden maar twee teken..

Onlangs is bij Dronten een dode zeearend gevonden, waarvan vermoed werd dat hij is omgekomen door tegen een windmolen aan te vliegen. Het dier is aan Alterra overgedragen, waar Hugh Jansman er deze week sectie op uitvoerde. Hij..

De gewone zeehonden in de Waddenzee zijn in 2008 geheel hersteld van de virusepidemie uit 2002. Dat blijkt uit tellingen van Wageningen IMARES die deze jaarlijks verricht in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en..

Er zijn nog maar vier ganzen met een werkende zender in de lucht: Cas, Kees, Kramer en Marco. Als vanouds ligt Kees aan kop: op 17 november arriveerde hij in Nederland om te overwinteren. De anderen zijn hard op weg in de goede..

De aankomst van kleine zwaan, toendrarietgans, kleine rietgans, kolgans, brandgans en rotgans in het najaar van 2008 was duidelijk later dan we gewend waren van voorgaande jaren. ..

HETEREN (Gld.) – Dat de snelle opwarming van de aarde samenvalt met de vestiging van veel nieuwe planten en diersoorten in Nederland is de afgelopen jaren wel duidelijk geworden. Hoe deze exotische soorten zich in ons land gaan..

Het inzetten van runderen in natuurgebieden vermindert de overlast door teken en zo ook het risico op de ziekte van Lyme. Dat komt doordat runderen de vegetatie, en daarmee ook de leefomgeving van bosmuizen en rosse woelmuizen,..

Steeds meer subtropische vissen zwemmen voor onze kust. Sommige soorten zijn zelfs zo talrijk, dat ze op de visafslag belanden en op ons bord. ..