Zeearend in vergelijking met buizerd en sperwer

Windmolenslachtoffer geen Nederlandse zeearend

De Natuurkalender
3-DEC-2008 - Onlangs is bij Dronten een dode zeearend gevonden, waarvan vermoed werd dat hij is omgekomen door tegen een windmolen aan te vliegen. Het dier is aan Alterra overgedragen, waar Hugh Jansman er deze week sectie op uitvoerde. Hij onderzocht niet alleen de doodsoorzaak, maar wilde ook meer weten over de gezondheidstoestand van het dier en de maaginhoud.

Bericht uitgegeven door de Natuurkalender op woensdag 3 december 2008

Onlangs is bij Dronten een dode zeearend gevonden, waarvan vermoed werd dat hij is omgekomen door tegen een windmolen aan te vliegen. Het dier is aan Alterra overgedragen, waar Hugh Jansman er deze week in opdracht van Staatsbosbeheer sectie op uitvoerde. Hij onderzocht niet alleen de doodsoorzaak, maar wilde ook meer weten over de gezondheidstoestand van het dier en de maaginhoud.

Hugh Jansman: “Het bleek om een vrouwelijk dier te gaan, van ongeveer 8 maanden oud. Ze was niet geringd. Dat wil in ieder geval zeggen dat het niet een van de jonge zeearenden uit de Oostvaarderplassen is, want die zijn allemaal geringd. Vermoedelijk is dit dier uit Duitsland of Scandinavië afkomstig, en hierheen gevlogen om te overwinteren.”

In eerste instantie zijn van het dier röntgenfoto’s gemaakt, om de botbreuken in kaart te brengen en te zoeken naar eventuele hagelkorrels. Daaruit bleek onder andere dat de schedel aan de linkerzijde verbrijzeld was. Ook de schouder en de ruggewervel waren kapotgeslagen. De eerste nekwervel lag los van de wervelkolom en het dier had inwendige trauma’s in de borstholte. De rechtervleugel was geheel afgebroken. Hugh Jansman: ”Deze diversiteit aan verwondingen wijst erop dat het dier vermoedelijk door twee rotorbladen is geraakt. Mogelijk is eerst de vleugel eraf geslagen en heeft het tweede blad de rug en schedel nog een tik gegeven. De röntgenopnamen toonden geen sporen van hagel. Zeearenden eten nogal eens watervogels die zijn aangeschoten. De loodhagel is echter erg giftig voor zeearenden, vandaar dat we via een röntgenfoto wilden zien of er hagelkorrels in het spijsverteringskanaal aanwezig waren.”

Van het dier zijn ook DNA-monsters genomen en zijn monsters verzameld om het te onderzoeken op PCB’s en zware metalen. De spanwijdte van het dier was bijna 2,5 meter. En voor de liefhebbers: het dier was zeer goed op vet (5450 gram), de maaginhoud bestond uit een braakbal met de resten van een meerkoet en de darmlengte was precies 4,14 meter. VARA’s Vroege Vogels heeft TV-opnamen gemaakt die ergens in december zullen worden uitgezonden.


Zeearend met buizerd en sperwer

Tekst: Bert Jansen, Alterra Wageningen UR
Foto's: Hugh Jansman, Alterra Wageningen UR