Gans Kramer vliegt 10.000 kilometer
De NatuurkalenderBericht uitgegeven door de Natuurkalender op donderdag 27 november 2008
Er zijn nog maar vier ganzen met een werkende zender in de lucht: Cas, Kees, Kramer en Marco. Als vanouds ligt Kees aan kop: op 17 november arriveerde hij in Nederland om te overwinteren. De anderen zijn hard op weg in de goede richting. Sinds ze vorig jaar in februari en maart vertrokken, legden de ganzen enorme afstanden af. Op dit punt wint Kramer: hij vloog al bijna 10.000 kilometer. Kees was in 7000 kilometer heen en weer.
|
Gans Kramer |
Afgelopen voorjaar was Kramer de eerste van de vier gezenderde kolganzen die Nederland verliet: op 26 februari. Kees ging twee weken later op pad: op 12 maart. Marco en Cas hadden veel minder haast: zij werden op respectievelijk op 27 en 30! maart voor het laatst in Nederland gesignaleerd (zie Natuurbericht 'Gans Marco kan geen afscheid nemen van Nederland').
De ganzen gingen vol goede moed op weg om in Siberië eieren te leggen en jongen groot te brengen. Kees en Marco bleven het meest in de buurt. Zij vlogen naar het eiland Kolguev, westelijk van Nova Zembla. Voor beide ganzen betrof de reis hiernaartoe ongeveer 3800 kilometer. Hun routes waren vergelijkbaar. Cas ging iets verder tot de Petsjora-delta vlak voor de Oeral onder Nova Zembla. Kramer spande de kroon: hij vloog wel 5500 kilometer tot de Pyasina-delta diep in Siberië. Door de rampzalige zomer in verband met de verdwijnende lemmingen is het maar zeer de vraag of deze ganzen ook echt tot broeden zijn gekomen (zie Natuurbericht ‘Verdwijnen lemmingen ramp voor broedende ganzen’).
De route van Kramer (donkerroze), Kees (blauw), Marco (lichtroze) en Cas (rood) in 2008.
Bron www.natuurkalender.nl.
Jongen of geen jongen; nu zijn de ganzen dus weer (bijna) terug in Nederland. Ons waterrijke landje is met zijn sappige weilanden een ideale plek voor vele tienduizenden ganzen om te overwinteren (zie Natuurbericht 'Nederland, ganzenland'). Kees is dus al gearriveerd. Hij zit nu vlakbij het Sneekermeer (Friesland) bij te komen van zijn lange tocht. Marco is ook al aardig in de buurt. Zijn laatste signaal kwam uit Tangerhütte tussen Magdeburg en Potsdam in Duitsland, ongeveer 400 kilometer van Nederland. Cas heeft nog 1000 kilometer voor de boeg; hij werd voor het laatst gesignaleerd in de buurt van het Poolse Szczecin. Beide ganzen vlogen tot nu toe in totaal ongeveer 7000 kilometer. Beduidend minder dus dan Kramer, wiens teller nu al bijna 10.000 kilometer aangeeft en nog ongeveer 2000 kilometer bij ons vandaan is. Zijn laatste signaal kwam uit Rusland, vlakbij de Finse grens.
Sara Mulder, de Natuurkalender
Foto: G. Muskens