Natuurberichten

Uitgever: Stichting RAVON

Stichting RAVON is de onderzoeks- en kennisorganisatie op het gebied van amfibieën, reptielen en vissen.

Pagina 62 van 76 - 754 Resultaten

gewone pad

Padden zijn bijzondere dieren. Zij zijn op vernuftige wijze geëvolueerd tot een soort supervorm die zich over de gehele wereld heeft kunnen verspreiden. Onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) hebben recent ontdekt..


Lees verder 25 februari 2010   14 jaar oud
marmergrondel

De marmergrondel breidt zich snel uit en wordt op steeds meer plaatsen in Nederland aangetroffen, met name rond de grote rivieren. Deze vissoort komt steeds noordelijker in Nederland voor en bewoont verschillende watertypen...


Lees verder 21 februari 2010   14 jaar oud
Parende heikikkers

De afgelopen periode zijn er ondanks de koude weersomstandigheden al verschillende malen kikkers en salamanders gezien. Dit betekent echter niet dat al hun soortgenoten alweer actief zijn. Wanneer de overwinteringsplek voldoet aan..


Lees verder 18 februari 2010   14 jaar oud
mannetje vroedmeesterpad met eitjes

De meeste amfibieën en reptielen zijn onder de huidige winterse omstandigheden nog volop in winterslaap. Toch worden ook in de winter zo nu en dan waarnemingen van amfibieën en reptielen bij RAVON gemeld. Zelfs in deze perioden..


Lees verder 14 februari 2010   14 jaar oud
kleine watersalamander

In februari kunnen de eerste watersalamanders weer worden verwacht. Dat je zelfs in perioden met ijs en nog wat laatste resten sneeuw al kleine watersalamanders kunt waarnemen, bewijst de melding van de eerste kleine..


Lees verder 11 februari 2010   14 jaar oud
Gezenderde houting

Onlangs is in de IJssel een bijzondere vangst gedaan van houting. Zowel een paairijp mannetje als een vrouwtje van deze vissoort zijn samen gevangen. Actuele voortplantingslocaties in Nederland zijn nooit waargenomen. Deze recente..


Lees verder 7 februari 2010   14 jaar oud
Winter

De winterslaap van amfibieën en reptielen is nog in volle gang. Maar hoe verloopt die eigenlijk en waar zitten al die salamanders en hagedissen?..


Lees verder 4 februari 2010   14 jaar oud
vuursalamander zet larven af

De eerste vuursalamanders van 2010 zijn waargenomen en dat niet alleen, ook de eerste afzetting van larven is gezien. Dit is voor Nederland de vroegste waarneming ooit van een vrouwtje dat larven aan het leggen is. Tot dusver gold..


Lees verder 31 januari 2010   14 jaar oud
Muurhagedis

Nadat het jarenlang erg goed ging met de streng beschermde muurhagedis in Maastricht, nemen de aantallen sinds 2008 ineens behoorlijk af. De muurhagedis is het meest zeldzame reptiel van Nederland en de populatie in Zuid Limburg..


Lees verder 28 januari 2010   14 jaar oud
muurhagedis zonnend

Van muurhagedissen zijn van alle maanden in het jaar waarnemingen bekend. Ze kunnen al in januari of februari worden waargenomen, maar dan wel onder zeer zachte omstandigheden. Met de lage temperaturen van de laatste weken zou je..


Lees verder 24 januari 2010   14 jaar oud

Archief