Natuurberichten

Uitgever: OBN Natuurkennis

OBN Natuurkennis ontwikkelt en verspreidt kennis met als doel het structureel herstel en beheer van natuurkwaliteit. Het is een onafhankelijk en innovatief platform waarin mensen uit beheer, beleid en wetenschap samenwerken. De ontwikkelde kennis wordt gedeeld via de website Natuurkennis.nl.

Pagina 6 van 9 - 86 Resultaten

Diepe insnijding in het Zuid-Limburgse Heuvelland

Door klimaatverandering komen extreme buien steeds vaker voor. De beken in het Zuid-Limburgse Heuvelland krijgen het hierdoor zwaar te verduren. De grond spoelt weg en oevers storten in, waardoor habitats van soorten als de..


Lees verder 22 maart 2022   3 jaar oud
Groenlose Slinge

Om de ecologische kwaliteit van de Groenlose Slinge te verbeteren, wil Waterschap Rijn en IJssel investeren in technische verbeteringen van de rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) in Winterswijk. OBN-onderzoekers juichen dit..


Lees verder 8 maart 2022   3 jaar oud

Steeds meer waterbeheerders nemen kleinschalige maatregelen om de ecologische kwaliteit van beken te verhogen, zoals aangepast maaibeheer of het inbrengen van hout. Er is ondertussen al aardig wat ervaring opgedaan in onder andere..


Lees verder 22 februari 2022   3 jaar oud
Zwarte specht

Vier jaar geleden presenteerde het kennisnetwerk OBN een lijst met maatregelen om het aantal Zwarte Spechten in de Nederlandse bossen te vergroten. Hoe gaat het nu met deze markante vogelsoort? ..


Lees verder 8 februari 2022   3 jaar oud
Het Oostervoortsche Diep

In het beekdal van het Drentse Oostervoortsche Diep zijn de afgelopen tien jaar verschillende methoden onderzocht om de hoeveelheid fosfor in de bodem te verminderen. Als er teveel fosfor in de bodem zit, is het namelijk lastig om..


Lees verder 25 januari 2022   3 jaar oud
Kokerworm

In 2014 is zijn er kokerjuffers uitgezet in het water van de Heelsumse Beek. Zeven jaar later blijkt dat de populatie het heel goed doet, zo blijkt uit OBN-onderzoek. Uitbreiding naar andere beken in de omgeving blijft nog uit...


Lees verder 11 januari 2022   3 jaar oud

De afgelopen decennia zijn er in de uiterwaarden talrijke waterrijke natuurgebieden aangelegd. Rijkswaterstaat wil graag weten of vissen deze nieuwe habitats gebruiken en welke geulen goed gelukt zijn en welke tegenvallen. Daarom..


Lees verder 28 december 2021   3 jaar oud
Drensthe Aa

De afgelopen tien jaar zijn er vanuit het OBN verschillende onderzoeken gedaan naar beekdalvenen. Al deze kennis is nu gebundeld in een speciaal themanummer van het tijdschrift Landschap. Tim Termaat was als secretaris van het..


Lees verder 14 december 2021   3 jaar oud
Rietmoeras IJsseldelta

Er zijn de laatste decennia veel nieuwe moerasgebieden aangelegd op voormalige landbouwgrond. Vaak ontwikkelt de natuur zich daar in eerste instantie spectaculair, maar in veel gevallen neemt de biodiversiteit na een poosje weer..


Lees verder 30 november 2021   3 jaar oud
Veldparelmoervlinder

Versnippering van het landschap bedreigt de biodiversiteit in het Limburgse Heuvelland. Hoe bereiken we meer verbinding in het landschap? En hoe kunnen alle verschillende betrokken partijen daaraan bijdragen? Vanuit het..


Lees verder 16 november 2021   3 jaar oud

Archief