Natuurberichten

Uitgever: Wageningen University & Research

Wageningen University & Research (WUR) is het samenwerkingsverband tussen Wageningen University en Stichting Wageningen Research. " To explore the potential of nature to improve the quality of life". Dat is de missie van Wageningen University & Research. Ruim 7.700 medewerkers (7.000 fte), 2.500 PhD- en EngD-kandidaten, 13.100 studenten en ruim 150.000 Leven Lang Leren-deelnemers uit meer dan 100 landen dragen hier aan bij. Ze doen dat niet alleen in Wageningen maar verspreid over de hele wereld. Dit doen ze in het domein van gezonde voeding en leefomgeving met behulp van eigen onderzoek voor overheden en het bedrijfsleven. Wageningen Aanpak De kracht van Wageningen University & Research is de bundeling van gespecialiseerde onderzoeksinstituten en de universiteit. Deze hechte samenwerking in verschillende natuur-, technologische en maatschappijwetenschappelijke disciplines zorgt dat wetenschappelijke doorbraken snel naar de praktijk en het onderwijs worden vertaald. Dat noemen we ‘De Wageningen Aanpak’. Hierbij is samenwerking met andere partijen zoals onder andere overheid, bedrijfsleven en ngo’s onontbeerlijk. Dit sluit aan bij de ambitie Finding Answers Together. Het domein van Wageningen University & Research bestaat uit drie samenhangende kerngebieden: Voeding, voedsel en biobased productie Natuurlijke hulpbronnen en leefomgeving Maatschappij en welzijn

Pagina 6 van 23 - 224 Resultaten

fietsers langs landbouw en bloemrijke berm in Stadskanaal, Alteveer

Bedrijven in de landbouwsector en banken die contact hebben met boeren, noemen natuurinclusieve landbouw nauwelijks als gewenste ontwikkelrichting. Veel vaker leggen ze de nadruk op hoogproductieve en innovatieve landbouw, of op..


Lees verder 4 oktober 2023   1 jaar oud
Rioolwaterzuiveringsinstallatie Alblasserdam

Waterdiertjes kunnen helpen om afvalwater te zuiveren. Een team onderzoekers heeft gekeken hoe ongewervelde dieren, die normaal op de bodem van de sloot en andere wateren leven, van nut kunnen zijn voor..


Lees verder 28 september 2023   1 jaar oud
Biesbosch, Dordrecht, Pad tussen de Zuidhaven en Oosthaven

Er bestaan allerlei mogelijkheden om de natuur in te zetten als oplossing voor maatschappelijke opgaven: Nature-based Solutions. Denk aan meanderende beken die langer water vasthouden, groene steden die zorgen voor verkoeling of..


Lees verder 23 september 2023   1 jaar oud
Belgie, Liege, stroom bij Plombieres

Sinds 2010 is de biodiversiteit in stromende wateren niet meer verbeterd. Dit blijkt uit een analyse van de trends van ongewervelde dieren in Nederlandse en andere Europese beken en rivieren. Sinds de bouw van de..


Lees verder 12 september 2023   1 jaar oud
Culex pipiens, Huissteekmug

De zomer begon met relatief weinig muggen en weinig muggenoverlast, zo blijkt uit meldingen van de mate van muggenoverlast en aantal muggen via Muggenradar.nl. Vanaf half augustus nam de overlast sterk toe, mogelijk het gevolg van..


Lees verder 11 september 2023   1 jaar oud
Stuifzandheide op de Veluwe (beeld in overleg te gebruiken, contact communicatie.esg@wur.nl)

De gemiddelde kritische depositiewaarde voor stikstof in Nederland ligt lager dan tot nu toe werd gedacht. Dat blijkt uit nieuw onderzoek. De waarde die aangeeft hoeveel stikstof de natuur aankan zonder dat er schade optreedt,..


Lees verder 31 augustus 2023   1 jaar oud
Alsemambrosia (Ambrosia artemisiifolia)

De hooikoortsplant Alsemambrosia neemt nog steeds toe in Nederland. In 2022 was 60% van alle meldingen afkomstig uit particuliere tuinen. En dat is slecht nieuws voor iedereen die last heeft van hooikoorts, want deze plant bloeit..


Lees verder 1 augustus 2023   1 jaar oud
Tekenwaarschuwingsbord (NIET GEBRUIKEN DOOR ANDEREN)

In 2021 bleef het aantal Lyme-diagnoses met een rode ring of vlek even hoog als bij de vorige meting in 2017. Huisartsen stelden 25.600 keer een rode ring of vlek vast die veroorzaakt wordt door de Lyme-bacterie. Voor het eerst..


Lees verder 13 juli 2023   1 jaar oud
Bijvoet

De afgelopen weken werden zeer veel graspollen geteld door het LUMC en het Elkerliek Ziekenhuis. Deze aanhoudend hoge concentraties hebben veel gezondheidsklachten opgeleverd. Dat blijkt uit het aantal recepten voor..


Lees verder 12 juli 2023   1 jaar oud
Sloot in agrarisch landschap, Alblasserwaard

De Nederlandse natuur staat onder druk en haar kwaliteit vermindert, ook in de stad en agrarisch gebied. Daardoor nemen steeds meer soorten in aantal af en verdwijnen er soorten. Voor het veenweidegebied in de Alblasserwaard en de..


Lees verder 9 juli 2023   1 jaar oud

Archief