Natuurberichten
Uitgever: Nederlandse Mycologische Vereniging
De Nederlandse Mycologische Vereniging heeft als doel de bevordering van de kennis van de mycologie (paddenstoelenkunde).Pagina 55 van 69 - 688 Resultaten

Het Meidoornrotkelkje, een in Nederland zeldzaam paddenstoeltje uit het geslacht Monilinia, laat een bij paddenstoelen zeldzame vorm van mimicry zien. Het Meidoornrotkelkje zorgt ervoor dat bladeren van de Meidoorn op bloemen..

De Anemonebekerzwam, normaal bekend als parasiet van de Bosanemoon, is in Zeeland gevonden op Speenkruid. Deze paddenstoel is zeldzaam in Nederland, en er zijn nog geen Zeeuwse waarnemingen aan de Verspreidingsatlas bekend...

Achter Denekamp is de eerste vindplaats in Overijssel ontdekt van het zeer zelden gevonden Gagelmummiekelkje. Deze superspecialist leeft op overjarige mannelijke katjes van de Wilde gagel...

Opnieuw is in Nederland de Oranje oesterzwam gevonden. Ditmaal in Gelderland. Deze ook in de ons omringende landen zeer zelden geziene paddenstoel, werd pas in 2007 voor het eerst in ons land gevonden. Sindsdien zijn de vondsten..

Door samenwerking van de firma Eijkelboom uit Apeldoorn en het landgoed Tongeren te Epe is de beukenstam waar al enige jaren de zeldzame Pruikzwam op groeit van de houtkachel gered en verplaatst naar een plekje op het landgoed..

Vorige week is aan de Walcherse zuidwestkust een nieuwe vindplaats ontdekt van de internationaal als zeldzaam te boek staande Peperbus. Deze paddenstoel heeft kalkrijk zand nodig en wordt in Nederland in de duinen gevonden...

Net voordat de brullende zaagmachines een waardevol sparrenbos bereikten, kon de kap ervan voorkomen worden...

Onlangs is in het Voorsterbos bij Kraggenburg de zeldzame paddenstoel Geel stromakelkje gevonden. Een primeur, want dit is een nieuwe soort voor de provincie Flevoland. De soort is bovendien sinds 1990 pas vijf keer in Nederland..

Vanaf februari en zodra de sneeuw weg is, kan het Roze grondschijfje gevonden worden. Sinds kort blijkt dat deze soort, die vrijwel exclusief in Nederland voorkomt, jarenlang een verkeerde naam heeft gedragen. Hij blijkt zelfs nog..

Met behulp van speciale technieken is het mogelijk de ontwikkeling van een paddenstoel versneld te laten zien, maar hoe doe je dat zelf? Vincent Schoutsen legt uit hoe hij de vijf dagen durende ontplooiing van de Traliestinkzwam..