Natuurberichten
Uitgever: Sovon Vogelonderzoek Nederland
Vogels tellen, dat is de kernactiviteit van Sovon Vogelonderzoek Nederland. Met landelijke telprojecten gedurende het hele jaar houden we bij welke soorten vogels waar voorkomen en hoeveel. Onafhankelijkheid, objectiviteit en borging van kwaliteit zijn onze kernwaarden. De resultaten van de tellingen vormen namelijk een belangrijke basis voor het natuurbeleid en -beheer in ons land en worden voor een breed aantal toepassingen gebruikt. Daarnaast zoeken we naar verklaringen van veranderingen middels onderzoek. Waarom gaan vogelsoorten in aantal achteruit of vooruit? Sovon is een non-profit organisatie met een ANBI-status.Pagina 52 van 77 - 762 Resultaten

Het nieuwe vogelseizoen is begonnen. De sneeuw is nog niet weg of de eerste vogels krijgen het voorjaar in hun bol. In Limburg werd afgelopen weekend de eerste zingende tjiftjaf gehoord en in Arnhem zwommen afgelopen week al jonge..

December 2010 zal nog lang in ieders geheugen gegrift blijven staan. Voor het eerst sinds jaren hadden we weer eens een witte kerst. De strenge vorst en vele sneeuw elders in Europa dwongen vele vogels hun vaste winterstek te..

Al een aantal dagen wordt het SOVON-kantoor gebeld door met name de pers over 'al die dode vogels die zomaar uit de lucht komen vallen'. Dit naar aanleiding van de 5000 Epauletspreeuwen die in Arkansas, Noord-Amerika, op..

Op zondag 2 januari, in het radioprogramma Vroege Vogels van de Vara, werd het startschot gegeven voor 2011, het Jaar van de Boerenzwaluw. Dit jaar hopen we met uw hulp nog meer van de boerenzwaluw te weten te komen, om hem op die..

Een van de mooiste parels van het winterhalfjaar is de waterspreeuw. Bijna iedere winter duikt er wel eentje ergens op in ons land, maar waar en wanneer is elk jaar weer spannend. Een ding is zeker, hij komt alleen maar voor bij..

In de twee vorige afleveringen op Natuurbericht kon u lezen welke bijzondere broedvogels er zoal in 2010 broedden. In dit derde (en laatste) deel gaan we verder met de hoogtepunten van enkele zeldzame zangvogels...

In de vorige aflevering op Natuurbericht kon u al lezen welke bijzondere roofvogels en uilen er zoal in 2010 in Nederland broedden. In dit tweede deel gaan we verder met de hoogtepunten qua zeldzame broedvogels...

Zo aan het eind van het jaar is het altijd leuk om terug te blikken en te kijken naar de hoogte- en dieptepunten van het jaar. Wat zijn enkele hoogtepunten van het jaar? Welke bijzondere broedvogels mochten we verwelkomen? In deze..

In deze barre tijden zijn er in de stad, naast de tuinvogels en parkvogels, ook nog andere soorten te zien , zoals meeuwen. Deze trekken in de winter juist meer naar de steden om daar de winter door te komen. De meeste..

Een paar weken geleden berichtten we al over de spectaculaire vondst van de tweede rotskruiper ooit in ons land. Hij werd ontdekt in de ENCI-groeve in zuidelijk Limburg. Inmiddels zijn we een paar weken verder en hij zit er nog..