Waterspreeuwen zijn geen spreeuwen
Sovon Vogelonderzoek NederlandBericht uitgegeven door SOVON Vogelonderzoek Nederland op [publicatiedatum]
Een van de mooiste parels van het winterhalfjaar is de waterspreeuw. Bijna iedere winter duikt er wel eentje ergens op in ons land, maar waar en wanneer is elk jaar weer spannend. Een ding is zeker, hij komt alleen maar voor bij water. Momenteel verblijven er niet een, maar zelfs twee waterspreeuwen in de Amsterdamse Waterleidingduinen.
De waterspreeuw is helemaal geen familie van de spreeuw. Hij lijkt er zelfs niet eens op. De waterspreeuw is geheel donkerbruin met een grote witte keelvlek. Hij is zeer sterk afhankelijk van water en is dan ook altijd bij of in het water te vinden. De waterspreeuw heeft een voorkeur voor stromende beekjes, watervallen en waterpartijen met veel stenen waar hij al duikend, zwemmend en onder water lopend zijn voedsel vindt. Zeer kenmerkend voor de waterspreeuw is het voortdurend door de poten buigen.
In ons land kunnen twee soorten waterspreeuwen voorkomen, de zwartbuikwaterspreeuw en de roodbuikwaterspreeuw. De zwartbuikwaterspreeuw komt van nature voor in Noord-Europa en grote delen van Frankrijk. De roodbuikwaterspreeuw is broedvogel van Brittannië, Ierland, Midden-Europa en België. De waterspreeuwen die in de winter in ons land voorkomen zijn hoofdzakelijk zwartbuiken. Zo heel af en toe broeden waterspreeuwen in ons land, zoals in in Zuid-Limburg, dat betreft dan echter meestal roodbuiken. Het laatste broedgeval dateert al weer van heel wat jaren terug, hoewel er soms in het voorjaar meerdere exemplaren in zuidelijk Limburg bij elkaar gezien worden. Dit zijn dan mogelijk broedvogels van net over de grens in België.
In de Amsterdamse waterleidingduinen verblijven al wekenlang twee zwartbuikwaterspreeuwen die inmiddels door vele vogelaars bezocht zijn. Andere plekken waar met enige regelmaat waterspreeuwen zijn gezien, zijn de beken en sprengen in de buurt van Arnhem en op de Veluwe. Enigszins verrassend was de zwartbuikwaterspreeuw die eind vorig jaar gezien werd op Terschelling.
Tekst: Harvey van Diek, SOVON Vogelonderzoek Nederland
Foto: Thomas Kraft, creatice commons licentie
Video: SEE9779, Youtube