Natuurberichten
Uitgever: Sovon Vogelonderzoek Nederland
Vogels tellen, dat is de kernactiviteit van Sovon Vogelonderzoek Nederland. Met landelijke telprojecten gedurende het hele jaar houden we bij welke soorten vogels waar voorkomen en hoeveel. Onafhankelijkheid, objectiviteit en borging van kwaliteit zijn onze kernwaarden. De resultaten van de tellingen vormen namelijk een belangrijke basis voor het natuurbeleid en -beheer in ons land en worden voor een breed aantal toepassingen gebruikt. Daarnaast zoeken we naar verklaringen van veranderingen middels onderzoek. Waarom gaan vogelsoorten in aantal achteruit of vooruit? Sovon is een non-profit organisatie met een ANBI-status.Pagina 49 van 77 - 762 Resultaten

De eerste signalen uit het veld van onze broedvogeltellers duiden erop dat het een goed jaar is voor de meeste zomervogels. Veel kleine zangvogelsoorten die in Afrika overwinteren zijn in mooie aantallen teruggekomen. Helaas is de..

Er is iets aan de hand met de grauwe klauwieren die in ons land broeden. Waar blijven ze? Normaal gesproken zijn de Nederlandse broedgebieden al vanaf half mei goed bezet, en nu zijn er nog maar een paar exemplaren gezien. Ook in..

Het lijkt er op dat het een goed kwarteljaar gaat worden. Op een groot aantal plekken worden momenteel kwartels gehoord. Ook ’s nachts. Hoort u een overduidelijk ‘kwik-me-dit’, ‘kwik-me-dit’ terwijl u de slaap niet kunt vatten,..

Mei is dé vogelmaand, dat gaat ook dit jaar weer op. Vanwege de aanhoudende oostenwinden zijn er de laatste dagen ontzettend veel trekkende vogels gezien. Vooral langs de kust waren de roofvogels (zwarte en rode wouwen,..

Een van de minder bekende ‘lijsterachtigen’ is het paapje. Hij lijkt sprekend op de veel bekendere roodborsttapuit en vertoont hetzelfde gedrag, maar is veel zeldzamer en komt nog hoofdzakelijk voor ten noorden van de lijn..

Een groot aantal grauwe ganzen wordt voor onderzoek voorzien van een groene halsband met een code erop. Hierdoor wordt informatie gekregen over de jaarlijkse overleving, de trek en waar ze precies voorkomen. Door de halsbandcode..
Rond half april keert de zomertortel (vroeger tortelduif genaamd) naar de lage landen terug om hier te broeden. Maar voor hoe lang nog? De zomertortel heeft het zwaar, heel zwaar zo blijkt uit de gegevens van het recent..

Wie nu langs de waterkant loopt kan zomaar getuige zijn van een gevecht tussen meerkoeten. Ze vechten elkaar momenteel de tent uit...

Het gaat niet goed, zelfs ronduit slecht met de Nederlandse populatie van het korhoen. Een handjevol exemplaren probeert op de Sallandse Heuvelrug in Overijssel het hoofd boven water te houden, maar dat lukt elk jaar moeilijker...

Sommige soorten nemen toe, andere nemen af. Een van de grootste ‘stijgers’ van de laatste jaren is de zwartkopmeeuw. Samen met de kleine en grote mantelmeeuw is de zwartkopmeeuw de enige meeuwensoort die echt in de lift zit...