Natuurberichten

Uitgever: FLORON

FLORistisch Onderzoek Nederland (FLORON) is de soortenbeschermingsorganisatie die zich inzet voor verspreidingsonderzoek naar en bescherming van de wilde planten in Nederland. Samen met honderden vrijwilligers zetten wij de Nederlandse flora op de kaart.

Pagina 49 van 56 - 560 Resultaten

grasklokje, bloem

Planten en insecten hebben vaak een nauwe relatie. Zo zijn er kleine snuitkevers die alléén in de vruchtjes van klokjes leven. Ze kunnen zelfs een klein plaagje vormen waardoor de klokjes lokaal geen zaad meer vormen. ..


Lees verder 19 augustus 2009   15 jaar oud
kransmuur habitus

Momenteel is in diverse steden, met name in het westen van het land, kransmuur te zien. Een klein eenjarig mediterraan plantje dat als een soort struikje tussen het plaveisel groeit. Kransmuur houdt erg van het stadsklimaat. ..


Lees verder 17 augustus 2009   15 jaar oud
Vlierbessen. Foto: Rasbak. GNU-licentie voor vrije documentatie.

Op dit moment zijn er diverse planten met lekkere en gezonde vruchten te vinden in de Nederlandse natuur. Blauwe bosbessen en bramen zijn al een tijdje rijp, maar leveren nog steeds nieuwe vruchten. Rozenbottels van de rimpelroos..


Lees verder 12 augustus 2009   15 jaar oud
Rhus hirta

Gifsumak is een uit Noord-Amerika afkomstige plant, die bij mensen heftige huidreacties kan geven. De plant was bekend uit tuinen en is een enkele keer uitgeplant in de natuur. Er is echter niet bekend waar de plant precies..


Lees verder 10 augustus 2009   15 jaar oud
Waterwaaier
Foto: Wim Weijs

Sinds enkele jaren is er vanuit het natuurbeleid veel aandacht voor invasieve exoten. Hiermee duiden we planten en dieren aan die vanuit het buitenland in Nederland zijn geintroduceerd en zich snel weten uit te breiden. Vooral..


Lees verder 5 augustus 2009   15 jaar oud
Brede wespenorchis

Orchideeën zijn veelal kwetsbare planten. Ze zijn gebonden aan stabiele overgangssituaties tussen verschillende milieuomstandigheden. Veranderingen daarin, bijvoorbeeld door wijzigingen in de grondwaterstand kunnen al snel leiden..


Lees verder 3 augustus 2009   15 jaar oud
Elzensingellandschap nabij Kollum
Foto: Gertie Papenburg

Van alle inheemse bomen is zwarte els de meest algemene in Nederland. Slechts van een paar kleine gebiedjes op de Veluwe en in de Noordoostpolder zijn geen waarnemingen van deze soort bekend. Zwarte els is de belangrijkste boom in..


Lees verder 29 juli 2009   15 jaar oud
Spaanse Ruiter
Foto: Klaas Ybema

De plantengroei vormt de basis voor een rijke en gevarieerde natuur. Maar veel planten in ons land gaan in aantal achteruit. Om bedreigde soorten goed te kunnen beschermen is een actueel verspreidingsbeeld noodzakelijk. Daarvoor..


Lees verder 27 juli 2009   15 jaar oud
klein warkruid detail (floron)

Op de Renderklippen, een heidegebied tussen Epe en Heerde (Veluwe), is momenteel klein warkruid te vinden. Dit gebied bestaat uit een licht golvend terrein dat voornamelijk bedekt is met struikhei. Om de heide jong en vitaal te..


Lees verder 21 juli 2009   15 jaar oud
Blauwe zeedistel
Foto: Wout van der Slikke

Blauwe zeedistel is een typische kustbewoner. De naam zegt het al. We vinden deze fraaie soort op de waddeneilanden, in het deltagebied en langs de Hollandse kust. Daar groeit blauwe zeedistel - nu volop in bloei - vooral in het..


Lees verder 20 juli 2009   15 jaar oud

Archief