Natuurberichten

Uitgever: Nederlandse Mycologische Vereniging

De Nederlandse Mycologische Vereniging heeft als doel de bevordering van de kennis van de mycologie (paddenstoelenkunde).

Pagina 47 van 69 - 688 Resultaten

Zilverige satijnzwam. Entoloma saundersii

In het Streekbos in West-Friesland kwamen in januari een aantal forse paddenstoelen uit de vette klei tevoorschijn. Een opmerkzame wandelaar consulteerde een lid van de Mycologische Vereniging. Deze kwam tot de conclusie dat het..


Lees verder 5 februari 2014   11 jaar oud
Waaiertje

Tijdens een bezoek aan de Groene voet in Alkmaar werd op een op de grond liggend paaltje langs een pad het Waaiertje aangetroffen. Niets bijzonders eigenlijk, want het Waaiertje is in Nederland een algemeen voorkomende soort. Toch..


Lees verder 29 januari 2014   11 jaar oud
Winterdonsvoetje

Tijdens een zoektocht naar echte winterpaddenstoelen werden zwavelkopjes, donsvoetjes, bekerzwammen, inktzwammen en zelfs een knolamaniet gevonden. Deze paddenstoelen horen normaal gesproken thuis in de herfst, maar worden..


Lees verder 22 januari 2014   11 jaar oud
Geastrum saccatum. Viltige aardster

In het Noord-Hollands duinreservaat zijn de zeer zeldzame Viltige aardster en Grote vlierslippige aardster gevonden. Ze zijn beide landelijk maar van enkele groeiplaatsen bekend. De laatste tijd zijn op deze plek veel..


Lees verder 15 januari 2014   11 jaar oud
Granaatbloemwasplaat

Van een internationale lijst van bedreigde paddenstoelen komen tien soorten in Nederland voor. Deze zeldzame soorten kunnen beschouwd worden als de ambassadeurs van de terreinen waarin zij gevonden worden...


Lees verder 25 december 2013   11 jaar oud
Compendium voor de leefomgeving2011

Zowel nationaal als internationaal spelen paddenstoelen geen enkele rol in natuurbeleid. Zo worden zij in de teksten over de Natura-2000 gebieden nauwelijks genoemd, in tegenstelling tot vooral planten en vogels. Zijn zij het kind..


Lees verder 11 december 2013   11 jaar oud
Geel nestzwammetje

Er zijn uiteenlopende manieren bekend waarmee paddenstoelen hun sporen afschieten. Nestzwammetjes schieten hun sporen in pakketjes, de zogenaamde eitjes, af en zo blijkt nu, met een uiteenlopend resultaat. Het Mestnestzwammetje..


Lees verder 27 november 2013   11 jaar oud
Gesluierde dame

Sommige mycologen mopperen misschien dat het niet zo'n bijzonder paddenstoelenjaar is. Maar het is in ieder geval een lang paddenstoelenseizoen geweest. En dat leverde deze herfst weer leuke vondsten op...


Lees verder 13 november 2013   11 jaar oud
Rozerode wasplaat

Voor het eerst in Nederland wordt een graslandgebied aangewezen als natuurreservaat. Het betreft de Rotstergaaster Wallen, bestaande uit weilanden langs de Tjonger ten zuiden van Heerenveen. Nu al is de Rotstergaaster Wallen met..


Lees verder 30 oktober 2013   11 jaar oud

Zojuist is de Veldgids Paddenstoelen verschenen, geschreven door Nico Dam en Thom Kuyper. Deze gids beschrijft met kleurenfoto’s en tekst de 500 meest algemene paddenstoelen van Nederland. Hiermee is de kans 95% dat een..


Lees verder 16 oktober 2013   11 jaar oud

Archief