Natuurberichten

Uitgever: Sovon Vogelonderzoek Nederland

Vogels tellen, dat is de kernactiviteit van Sovon Vogelonderzoek Nederland. Met landelijke telprojecten gedurende het hele jaar houden we bij welke soorten vogels waar voorkomen en hoeveel. Onafhankelijkheid, objectiviteit en borging van kwaliteit zijn onze kernwaarden. De resultaten van de tellingen vormen namelijk een belangrijke basis voor het natuurbeleid en -beheer in ons land en worden voor een breed aantal toepassingen gebruikt. Daarnaast zoeken we naar verklaringen van veranderingen middels onderzoek. Waarom gaan vogelsoorten in aantal achteruit of vooruit? Sovon is een non-profit organisatie met een ANBI-status.

Pagina 47 van 75 - 746 Resultaten

zwartkop thumb

Deze periode van het jaar is een beetje een tussenperiode. Alle broedvogels zijn klaar met het broedseizoen, maar zijn nog niet vertrokken naar het zuiden. Er gebeurt niet zoveel, zo lijkt het. Hoewel er vele miljoenen vogels..


Lees verder 26 juli 2011   13 jaar oud
Gierzwaluw

Het is alweer bijna eind juli en dat is te merken. De laatste dagen neemt, mede door het barslechte weer, de zangactiviteit van de meeste vogels drastisch af. Alleen de onvermoeibare turkse tortel en houtduif gaan nog voor een..


Lees verder 19 juli 2011   13 jaar oud
Slangenarend

De meeste vogelaars kennen de buizerd behoorlijk goed, maar sinds een aantal jaren komt er ook regelmatig een soort ‘reuzen’-buizerd in ons land voor: de slangenarend. De slangenarend is ongeveer anderhalf keer zo groot als de..


Lees verder 21 juni 2011   13 jaar oud
Paartje zwarte sterns broedend op een kunstmatig nest

Voor de zwarte stern, onze algemeenste moerasstern, breken drukke tijden aan. De jongen zijn uit het ei gekropen en dat betekent dat het voer bijna niet aan te slepen is. Hoe kun je zien dat een zwarte stern jongen heeft? Op het..


Lees verder 14 juni 2011   13 jaar oud
Bosrietzanger (foto: Mark Zekhuis, Saxifraga)

De eerste signalen uit het veld van onze broedvogeltellers duiden erop dat het een goed jaar is voor de meeste zomervogels. Veel kleine zangvogelsoorten die in Afrika overwinteren zijn in mooie aantallen teruggekomen. Helaas is de..


Lees verder 9 juni 2011   13 jaar oud
Lanius collurio, Grauwe klauwier. Foto: Saxifraga-Piet Munsterman. http://www.freenatureimages.eu

Er is iets aan de hand met de grauwe klauwieren die in ons land broeden. Waar blijven ze? Normaal gesproken zijn de Nederlandse broedgebieden al vanaf half mei goed bezet, en nu zijn er nog maar een paar exemplaren gezien. Ook in..


Lees verder 24 mei 2011   13 jaar oud
kwartel

Het lijkt er op dat het een goed kwarteljaar gaat worden. Op een groot aantal plekken worden momenteel kwartels gehoord. Ook ’s nachts. Hoort u een overduidelijk ‘kwik-me-dit’, ‘kwik-me-dit’ terwijl u de slaap niet kunt vatten,..


Lees verder 17 mei 2011   13 jaar oud
zwarte zeekoet, SeanMack, GNU Free Documentation License

Mei is dé vogelmaand, dat gaat ook dit jaar weer op. Vanwege de aanhoudende oostenwinden zijn er de laatste dagen ontzettend veel trekkende vogels gezien. Vooral langs de kust waren de roofvogels (zwarte en rode wouwen,..


Lees verder 10 mei 2011   13 jaar oud
paapje

Een van de minder bekende ‘lijsterachtigen’ is het paapje. Hij lijkt sprekend op de veel bekendere roodborsttapuit en vertoont hetzelfde gedrag, maar is veel zeldzamer en komt nog hoofdzakelijk voor ten noorden van de lijn..


Lees verder 3 mei 2011   13 jaar oud
Grauwe gans, vliegend. Foto: Saxifraga-Piet Munsterman. www.saxifraga.nl

Een groot aantal grauwe ganzen wordt voor onderzoek voorzien van een groene halsband met een code erop. Hierdoor wordt informatie gekregen over de jaarlijkse overleving, de trek en waar ze precies voorkomen. Door de halsbandcode..


Lees verder 30 april 2011   13 jaar oud

Archief