Natuurberichten

Uitgever: Sovon Vogelonderzoek Nederland

Vogels tellen, dat is de kernactiviteit van Sovon Vogelonderzoek Nederland. Met landelijke telprojecten gedurende het hele jaar houden we bij welke soorten vogels waar voorkomen en hoeveel. Onafhankelijkheid, objectiviteit en borging van kwaliteit zijn onze kernwaarden. De resultaten van de tellingen vormen namelijk een belangrijke basis voor het natuurbeleid en -beheer in ons land en worden voor een breed aantal toepassingen gebruikt. Daarnaast zoeken we naar verklaringen van veranderingen middels onderzoek. Waarom gaan vogelsoorten in aantal achteruit of vooruit? Sovon is een non-profit organisatie met een ANBI-status.

Pagina 47 van 77 - 762 Resultaten

Middelste bonte specht, thumbnail, SOVON

Bosvogels gaat het gemiddeld beter af dan veel andere vogelsoorten in Nederland. Ze profiteren van uitbreiding van het bosareaal, het ouder worden van de bestaande bossen en een veelzijdiger bosbeheer. Vogels van het boerenland..


Lees verder 25 november 2011   13 jaar oud
Bokje

Er zijn van die soorten die er wel zijn, zelfs in behoorlijke aantallen, maar die je niet of nauwelijks ziet, tenzij je er letterlijk op gaat staan. Zo’n soort is het bokje. Nu te zien, of eigenlijk dus niet...


Lees verder 22 november 2011   13 jaar oud
Merel. Ruud van Beusekom, Vogelbescherming

Wie de laatste dagen langs de kust of op de eilanden is geweest zal er over gestruikeld zijn: merels. Overal waar je keek of liep zag je merels opvliegen. Er zijn er vele duizenden binnengekomen. Ze proberen hier te overwinteren..


Lees verder 15 november 2011   13 jaar oud
Kraanvogeltrek. Foto: Andreas Trepte, Creative Commons Naamsvermelding Gelijk delen 2.5 Unported

Afgelopen dagen zijn dé Kraanvogels van Diepholz, Rügen en andere verzamelplekken in Duitsland op de wieken gegaan en naar het zuiden getrokken. Vanaf Diepholz waren dat er zo’n 50.000 en vanaf Rügen zo’n 35.000. De alarmbellen..


Lees verder 8 november 2011   13 jaar oud
Blauwstaart

Elk najaar heeft weer zijn eigen ‘krenten in de pap’. Ook dit jaar zijn er weer heel wat bijzonderheden naar ons land gewaaid. Een van die zeldzaamheden is de blauwstaart. Deze soort broedt de laatste jaren steeds westelijker, en..


Lees verder 1 november 2011   13 jaar oud

Notitieboekjes kunnen in de kast blijven dankzij Obsmapp en WebObs. Afgelopen maanden hebben SOVON Vogelonderzoek Nederland en Waarneming.nl (in samenwerking met Alex Kwak en Allart Kooiman) hard gewerkt aan een mobiele..


Lees verder 25 oktober 2011   13 jaar oud
buizerd

Wie afgelopen weekend buiten is geweest met het schitterende najaarsweer zal het misschien nog ontgaan zijn, maar er vlogen recordaantallen roofvogels over. Soms zaten ze door de blauwe lucht zo hoog dat ze met het blote oog niet..


Lees verder 18 oktober 2011   13 jaar oud
spreeuwenwolk boven Utrecht belaagd door een slechtvalk

Het is weer spreeuwentijd. Het gros van de Nederlandse spreeuwen, zo’n tachtig procent, verlaat ons land om te overwinteren in België, Noordwest-Frankrijk en Zuid-Engeland. Wij krijgen hoog bezoek uit het noorden. Een wisseling..


Lees verder 11 oktober 2011   13 jaar oud
Gekraagde roodstaart

De bosomvorming van Herperduin (ten oosten van Oss) in Noord-Brabant blijkt goed uit te pakken voor de broedvogels van het gebied. Dat heeft Henk Sierdsema, SOVON-medewerker op basis van een analyse van bijna 19 jaar..


Lees verder 4 oktober 2011   13 jaar oud
Draaihals, http://www.ecnc.org/publications/freenatureimages

De laatste weken worden er veel draaihalzen gemeld. De draaihals is een van de zes spechtensoorten die in Nederland voorkomen. Hij is echter wel een beetje een vreemde eend in de bijt. Alleen tijdens de broedperiode zitten..


Lees verder 27 september 2011   13 jaar oud

Archief